Wykonanie

Naprawdę piękne, efektowne ciasto. A jeszcze jeśli jest to sernik? Każdy lubi sernik, prawda?Składniki250g
serka mascarpone500g
twarogu150g
cukru5
jajek1
cukier waniliowy1
budyń waniliowy600g
wiśni1 dżemix1
cukier waniliowy1/2 szkl
cukruspód160g
herbatników2 łyżki
miodu100g
margarynySposób przygotowaniaKrok 1Tortownica o wym. 25 cmKrok 2
Herbatniki zmielić , dodać
margarynę i
miód wymieszać.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia .Przełożyć masę
herbatnikową i dobrze ubić tłuczkiem lub łyżką .Krok 3
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli.
Ser śmietankowy zmielić , dodać
serek mascarpone ,
żółtka ,
budyń waniliowy ,
cukier i
cukier wanilinowy , wszystko wymieszać mikserem.Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać łyżką.Masę
serową wyłożyć na spód
herbatnikowy i wyrównać.Piec w temp 180 st około 50 minutKrok 4Do garnka przełożyć
wiśnie , dodać 1 szkl
wody, 1 /2 szkl
cukru i
cukier wanilinowy , gotować około 10 minut , następnie wsypać dżemix i wymieszać.Letnią masę
wiśniową wyłożyć na zimny sernik.Odstawić na 1 godzinę do stężenia.