Wykonanie
Składniki500 gram
mięsa mielonego wieprzowegook 20 niedużych
pieczarek1 średnia
cebula1 sucha
bułkabułka tartasól,
pieprz czarny mielony,
pieprz ziołowy,
tymianek, mielona
słodka paprykaSposób przygotowaniaKrok 1
Pieczarki umyć i obrać, wykroić korzonki (nie wyrzucać - przydadzą się później;)).Krok 2
Cebulkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski z
mięsem. Wbić dwa
jajka, dodać namoczoną
bułkę. Wsypać
przyprawy:
sól,
pieprz,
tymianek,
słodką paprykę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Krok 3
Pieczarki napełniać
mięsem 'z górką', tak żeby powstały kulki.Każdą kulkę obtoczyć w roztrzepanym
jajku i
bułce tartej. Układać w nasmarowanym tłuszczem naczyniu/blasze obok siebie. Korzonki
pieczarek pokroić w plasterki i posypać nimi nafaszerowane
pieczarki.Krok 4Piec bez przykrycia przez ok. godzinę w 180 st. C.Podawać z ziemniaczkami. :)