Wykonanie
Na targach i w warzywniakach można teraz bardzo tanio dostać różnokolorowe
papryki. Warto skorzystać z tej okazji i zrobić na obiad
papryki faszerowane. Na blogu jest już
papryka faszerowana
mięsem gotowana,
papryka faszerowana
mięsem i
kaszą oraz
papryka faszerowana
mięsem zapiekana z
serem, a teraz dołączy moja ulubiona wersja. Poniżej znajdziecie przepis na
paprykę faszerowaną
pieczarkami. Którą wersję wybieracie?
5 sztuk
papryki w różnych kolorach500 g
mielonego mięsa2 mniejsze
cebulejajkoewentualnie
bułki tartej - np. 2-3 łyżki
sól,
pieprz czarny,
pieprz ziołowyokoło 300 g
pieczarekUmytym
paprykom odciąć wierzch, a ze środka wydążyć nasiona.
Cebule drobno pokroić.
Mięso wymieszać z
cebulą, doprawić
solą,
czarnym pieprzem i
ziołowym.Jeśli masa jest zbyt rzadka to dodać
bułkę tartą.
Pieczarki pokroić w plasterki (kilkanaście plasterków odłożyć), a
potem na jeszcze mniejsze kawałki i dodać do
mięsnej masy, zostawić kilkanaście plasterków.Wnętrze
papryk uzupełniać farszem.Na wierzch farszu ułożyć plasterki
pieczarek, docisnąć je do masy.Włożyć
papryki do naczynia żaroodpornego, przykryć wierzchem
papryki.Piec przez 40 minut w temp. 180 st.C.