Wykonanie
Składniki1,5 łyżeczki
żelatyny1 szklanka pełnego
mleka250ml
śmietany 30 %1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
kawy rozpuszczalnej4
jajka3/4 szklanki
cukru pudruszczypta
soliWiśnie2 garście odpestkowanych
wiśni3 łyżki
cukru2 łyżki
wodySposób przygotowaniaKrok 1W 3 łyżkach wrzątku rozpuścić
kawę, odstawić do wychłodzenia.Krok 2
Żółtka ucieramy z
cukrem pudrem na puch.Krok 3
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy z w 3 łyżkach zimnego
mleka, pozostałe
mleko zagotowujemy, dodajemy rozprowadzoną w
mleku mąkę, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez minutę, aż
mąka straci smak surowizny.Krok 4Do lekko przechłodzonej masy dodajemy wychłodzoną
kawę, utarte
żółtka, rozpuszczoną we wrzątku
żelatynę (w 3 łyżkach), składniki mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia.Krok 5
Śmietanę ubijamy na gęsty puch. Oddzielnie ubijamy
białka ze szczyptą
soli i 1/3 szklanki
cukru pudru.Krok 6Zimną masę
kawową łączymy z ubitymi
białkami i
śmietanowych puchem.Krok 7W rondelku gotujemy
wiśnie z
cukrem, przez ok 10-15 minut. Ciepłe i odsączone
wiśnie wykładamy na dno pucharków (ok 1,5 łyżki na porcję). Na
wiśnie wylewamy krem i wstawiamy do lodówki.