ßßß


Pyszne, pachnące, miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz i jednocześnie rozpływające się w ustach pierniczki w czekoladowej polewie to jedne z bardz iej smakowitych wersji pierniczków jakie możemy przygotow ać w naszych domach. Dodatek kolorowych posypek sprawia, że pierniczki nabi erają wyjątkowości i idealnie komponują się ze świąteczną atmosferą oraz magią Bożego Narodzenia. Ciasto na pierniczki przygotowujemy ok. 2-3 dni przed pieczeniem, a możemy je je ść już na drugi dzień .Pierniczki:250 g miodu25 0 cukru trzcinowego1 00 g masła
ok. 500 g mąki tortow ej (w przepisie jest 600 g jednak uważam, że to zdecydowanie za dużo, najlepiej najpierw dodać 500 g a później ewentualnie dosypywać do momentu otrzymania pożądanej konsystencji)2 jajka10 g kakao10 g przyprawy do piernika5 g sody oczyszczonejPolewa Czekoladowa :200 ml śmietanki 30%120 g czekolady mlecznej
80 g czekolady gorzkiej60 g miękkiego ma słaDekoracja:dowolne posypki cukrowe
Pierniczki z Czekoladą - Sposób przygotowania:Pierniczki:Miód i masło podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia składników. S tudzimy.Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier trzc inowy przekładamy do miski i mieszamy ze s obą. Następnie doda jemy jajka oraz rozpuszczo ny miód z masłem i wszystko zagniatamy do otrzymania jednolitej mas y.Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 2-3 dni.Ciasto wyciągamy z lodówki ok. 30 minut przed przygotowywaniem.Rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek. Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności od wielkości) w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia brzegów. Upieczone pierniczki całkowicie studzimy.Polewa Czekoladowa:Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i w rzucamy drob no połamaną czekoladę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia . Następnie dodajemy miękkie masło i znów mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji .Każdy piernic z ek kolejno maczamy w przygotowanej polewie i od razu posypuj emy dowolnymi dekoracjami cukrowymi.Pierniczki już na drugi dzień po przygotowan iu są gotowe do jedzenia jednak im starsze tym lep sze.Pierniczki przechowujemy w szczelnym pojemniku.












przepis z książki "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego