ßßß
Z serii napojów alkoholowych polecam przepis na likier krówkowySkładniki:1/4 – 1/2 l wódki (u mnie whisky) -w zależności jaki kto lubi mocny1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( dałam gotową masę krówkową w puszce)1/2 szklanki śmietany kremówki lub mleka skondensowanego niesłodzonego1 łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej.Wykonanie:Mleka skondensowane wkładamy do garnka, zalewamy ją całkowicie wodą i gotujemy przez 2 1/2 godziny (od chwili zagotowania). Pozostawiamy w wodzie aż do ostygnięcia. /Achtung !!!Nie otwieramy gorącej puszki z mlekiem,ponieważ możemy się poparzyć/.Zamiast gotowania puszki możemy użyć masy krówkowej w puszce /ja miałam z biedronki/. Masę przekładamy do miski i jeżeli masa jest sztywna (czasem się tak zdarza) to chwilę miksujemy.Rozpuszczoną kawę w niewielkiej ilości wrzątku , dodajemy do masy krówkowej, składniki dokładnie mieszając. Dodajemy alkohol i śmietanę (lub skondensowane niesłodzone mleko) i całość dokładnie mieszając.Likier przelewamy do butelki i odstawiamy do przegryzienia na ok. 2-3 dni do lodówki..Na zdrowie:)Powiązany przepis:śledzie w sosie pomidorowymsałatka z tuńczyka na krakersachWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy