ßßß
Polecam przepis na orzechowiec z sernikiem kajmakowym..Niesamowity smak..serdecznie polecam..Produkty:CIASTO ORZECHOWE:4 białekszczypta soli2 jajka3/4 szklanki cukru250g orzechów włoskich1/2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaSERNIK GOTOWANY:1 kg twarogu zmielonego1/2 szklanki cukru400g kajmaku200g masła3 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanejkakao do oprószeniaWykonanieZmielone orzechy mieszamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek i białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem. Jak piana zacznie sztywnieć zwiększamy obroty miksera i dodajemy porcjami cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy po jednym żółtku. Na końcu wsypujemy orzechy z mąką. Za pomocą szpatułki mieszamy delikatnie masę, której będzie dość dużo. Wylać do formy (23×33) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170*C przez ok 35 minut ..Jajka roztrzepujemy z mąką dodajemy trochę twarogu, by mieszanka nie była za bardzo gęsta. Do garnka wkładamy masło i rozpuszczamy z cukrem oraz kajmakiem. Wkładamy zmielony twaróg i często mieszamy zagotowujemy. Łączymy z mieszanką jajeczną aż masa zagotuje sie ciągle mieszając . Gorącą masą przekładamy na ciasto orzechowe.Oprószyć kakao lub polać polewą czekoladową.."Niebo w gębie " jak mówiła moja mamaPowiązany przepis:placek makowo-kokosowykarp w galarecie smażonyWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy