ßßß Cookit - przepis na Korzenna przyprawa

Korzenna przyprawa

nazwa

Wykonanie

Korzenna przyprawa
By MagicPot, 28 grudnia 2015
Korzenna przyprawa czyli domowa przyprawa piernikowa to podstawowy składnik do każdego piernika czy pierniczków. Każdy piernik powinnien zostać przygotowany z użyciem mieszanki korzennych przypraw. Dobry smak piernika zależy mieszanki przypraw korzennych – ja od kilku lat stosuję tę samą własnoręcznie przygotowaną mieszankę.
Składniki na: Korzenna przyprawa
5 lasek cynamonu, tj. około 30g
5 łyżeczek suszonego imbiru, tj. około 10g
2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego, tj. około 5g
2 łyżeczki wyłuskanych ziaren z kardamonu, tj. około 5g
półtorej łyżeczki całych goździków, tj. około 5g
1 cała gałka muszkatałowa, tj. około 5g
1/5 łyżeczki świeżego pieprzu czarnego w ziarnach, tj. około 1g
ziarna z wyłuskanej jednej gwiazdki anyżu, tj. około 1g
Przygotowanie: Korzenna przyprawa
Przygotowuję moździeż i po koleji wrzucam poszczególne przyprawy:
Gałkę muszkatałową ścieram na tarce z drobnym oczkiem.
Laski cynamonu układam na desce do krojenia (moja deska jest drewniana), przykrywam czystą ścierką kuchenną i przy pomocy tłuczka do mięsa rozdrabniam na mniejsze kawałki.
Nacinam delikatnie nożem kardamon i wyłuskuję ze środka ziarna – nigdy nie ważę, ale wyłuskuję z około 8 kardamonów ziarna.
Rozgniatam gwaizdkę anyży i wydłubuję z niej ziarna.
Wszystkie przyprawy wrzucam do moździeża i dokładnie mieszam i ugniatam.
Tak przygotowaną mieszankę korzennej przyprawy przekładam do słoiczka ze szczelnym zamknięciem i odstawiam do szafki – ważne by korzenną przyprawę przechowywać z dala od słońca.
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/12/28/korzenna-przyprawa