Wykonanie
By MagicPot, 28 grudnia 2015Piernik domowy to ciasto, które tradycyjnie od kilku lat przygotowuję specjalnie na święta. Jest to „danię”do którego przygotowania rozpoczynam nawet na dwa tygodnie przed świętami, ale dzięki temu piernik domowy zachowuje świeżość nawet do 4 tygodni – jeczsze nigdy tyle czasu nie przeleżał – tuż po świętach znikał ostatni okruszek.Mój piernik domowy zawsze przyozdabiam domową
polewą czekoladową z prawdziwej czeloady – tutaj znajdziecie przepis .około 20g
korzennej przyprawy do piernika400g
mąki250g
miodu naturalnego250g
cukrupół szklanki
mleka2
jajka25g
masła50g posiekanych
bakali (
rodzynki,
orzechy)jedna łyżeczka
proszku do pieczeniatrzy – cztery łyżki
powideł śliwkowychprzyprawy:
sólJak wspomnialam wcześniej, przygotowania do piernika rozpoczynam nawet na dwa tygodnie przed świętami – więc jeżeli chcecie postapić zgodnie z moim przepisem, to zaplanujcie wszystko odpowiednio wczesniej.Przygotujcie większy garnek – ja zawsze używam garnka o pojemności 2L.Do wybranego garnka wpierw wlewam
mleko, przesypuje cały
cukier oraz
miód i podgrzewam. Grzeje do czasu aż cały
miód i
cukier wymieszają się z
mlekiem i będzie
mieć jednolitą konsystencję kolorystyczną, zawsze od czasu do czasu mieszam by nic nie przywarło.Gdy
mleko będzie gotowe zdejmuję z ognia i dodaję
masło,
sól i
przyrawę korzenną i dokładnie mieszam. Następnie odstawiam na bok by ostygło.Gdy będzie letnie wbijam oba
jajka i ubijam.Następnie przesiewam
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodaję powidła i
bakalie – ja osobiście nie przepadam za
bakaliami, tak więc nigdy ich nie dodaję i ponownie ubijam aż ciasto bedzie
mieć jednolitą konstystęcję.Tak przygotowane ciasto przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na minimu dwa dni – w tym czasie ciasto będzie fermentować.Po upływie minimum dwóch dni wpierw nastawiam piekarnik na 180C.Następnieprzygotowuje formę (moja ma wymiary: 25cm długości,14cm szerokości i 7cm wysokości) i jezeli wasza forma nie jest non stick to wyłóżcie ją papierem do pieczenia, w przeciwnym wypadku ciasto wlejcie bezpośrednio do formy.Gdy piekarnik będzie nagrzany ciasto piekę jedną godzinę – zawsze sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest już od środka suche.Upieczone ciasto i gdy przesygnie wyjmuję z formy i zawijam w ściereczkę i odkładam / odstawiam na minimum 4 dni.Po tym czasie piernik jest gotowy do jedzenia i swoją świeżość utrzymuje do czterech tygodnie.
Polewę czekoladową przygotowuje w dniu w którym
będę ciasto podawać.Smacznego!Polecam inne przepisy na ciasta:
