ßßß Cookit - przepis na Kurczak w kremowym sosie serowo – śmietanowym

Kurczak w kremowym sosie serowo – śmietanowym

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 30 grudnia 2015
Czasami zdarza się, że ponad wszystko nie chce nam się gotować, ale fakt że należy nakarmić dzieci czymś innym aniżeli ciastkami, gumami, cukierkami i lizakami sprawia że z ciężkimi nogami zaciągam się do kuchni. Wczoraj miałam właśnie takie popołudnie. Po powrocie z kina nie miałam pomysłów na gotowanie – cieszyłam się tylko z faktu że chociaż piersi z kurczaka rano wyciągnęłam z zamrażalnika. Tak więc, zaciągnęłam się do kuchni i zaczęłam szukać pomysłów na szybki obiad. Po kilku minutach dyskusji z samą sobą decyzja padła na sos serowy, który podczas jedzenia okazał się super decyzją a dzieciaki zajadały się daniem: kurczak w kremowym sosie serowośmietanowym.
jedna podwójna pierś lub dwie pojedyńcze
jedna średnia cebula
dwa średnie czosnki
około 250ml rzadkiej śmietany, nie zagęszczanej mączką świętojańską
dwie kostki serka topionego, tj. około 200g
oliwa
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie tego dania zajeło tyle czasu co ugotowanie makaronu, tak więc wpierw nastawiłam lekko osoloną wodę na kuchence.
Na patelnię wlałam odrobinę oliwy i nastawiłam na grzanie – ważne by oliwę delikatnie podgrzać.
Następnie umyłam piersi kurczaka i pokroiłam w średniej wielkości kostkę i wrzuciłam na patelnię z podgrzaną oliwą.
Cebulę bardzo drobno posiekałam i dorzuciłam do smażącego się już kurczaka.
Do średniego rondelka wlałam śmietanę i włożyłam serki topione i nastawiłam palnik na dwójkę na 6-cio stopniowej skali.
Na zmianę mieszałam kurczaka z cebulką i śmietanę z serkiem. Ważne by serek pod wpływem ciepła się zaczął topić a śmietana się nie ugotowała.
Gdy woda na makaron zaczęła się gotować wrzuciłam makaron penne, czyli rurki.
Gdy kurczak był usmażony a cebula zeszklona i podduszona, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszałam.
Gdy serek topiony w większości był rozpuszczony przelałam na patelnię śmietanę z serkiem, dodałam sól i pieprz czarny świeżo mielony i wszystko dokładnie wymieszałam.
Makaron był ugotowany – przecedziłam go i nałożyłam na talerze.
Dłuższą chwilę potrzymałam sos na ogniu – gdy tylko zdjęłam z ognia sos zaczął gęstnieć, tak więc zdejmijcie go dopiero gdy będziecie go podawać bezpośrednio na talerze.
Jeżeli dodacie gęstą śmietankę, możecie sos rozcieńczyć przegotowaną wodą lub wywarem warzywno-mięsnym .
Wierzch udekorowałam świeżą natką pietruszki, ale bazylia też będzie świetnie pasować.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na makarony:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/12/30/kurczak-w-sosie-serowo-smietanowym