Wykonanie
By MagicPot, 30 grudnia 2015Przepisów na Tradycyjny pyszny sernik jest tak dużo jak przepisów na bigos świąteczny. Każda rodzina ma swoją wersję sernika: z
bakaliami, ze
skórką pomarańczową lub bez dodatków.Każdy sernik ma jednak wspólny składnik – a mianowicie
ser, natomiast kolejne składniki i ich proporcje są już różne.Poniżej prezentuję przepis na sernik, który gościł na
stole nie tylko od święta, ale także i w dni powszednie: soczysty i puszysty – ideał.Mój sernik przyozdobiony jest polewą z prawdziwej
czekolady – przepis tutaj1kg
twarogu na sernik zmielonego lub do zmielenia250g
cukru200g
masłajedno tradycyjne opakowanie budyniu
waniliowego lub
smietankowego, jeżeli takowego nie macie możecie użyć dwie łyżki
mąki ziemniaczanej i jedną łyżkę
cukru waniliowego4 duże
jajkajedna łyżeczka
proszku do pieczeniaopcjonalnie
bakalie:
rodzynkii, kandyzowana
skórka pomarańczowa – moje słodkości nie posiadają nigdy
bakali, gdyż nie przepadam za nimi w ciastachopcjonalnie: pół puszki masy kajmakowowej i pół puszki masy krówkowej (
toffi)W pierwszej kolejności w większej misce ucieram
masło z
cukrem do czasu otrzymania puszystej i jednolitej masy.Poniższe czynności wykonujemy ciągle miksując ciasto:Dodaję same
żółtka i
cukier waniliowy – jeżeli nie używacie budyniu – dokładnie miksuję.Następnie łyżkami (stopniowo) dodaję
twaróg i ciągle miksuję.Następnie dodaję
proszek do pieczenia,
budyń lub
mąkę ziemniaczaną i dalej miksuję.Jeżeli będziecie przygotowywać sernik z dodatkiem
toffi i kajmaku, to należy podzielić masę
serową na pół – połowę masy serowej przełużcie do oddzielnej miski. Do jednej miski z masąserowądodajcie masę kajmakową (połowę puszki) a do drugiej miski z masą
serową dodajcie masę
toffi (połowę puszki) i dokładnie wymieszajcie – zawsze używam miksera.To też jest dobry moment by dodać
bakalie i dokładnie wymieszać.W oddzielnej misce ubijam na sztywno
białka z odrobiną
soli.Jeżeli przygotowujecie sernik dwusmakowy to połowę piany przekładam do jednej miski z kajmakową masą
serową a drugą połowę przekładam do drugiej miski z
toffi masą
serową i delikatnie mieszam już łyżką drewnianą.Jeżeli przygotowujecie tradycyjny sernik to przełużcie całą pianę do miski z masą
serową i delikatnie lecz dokładnie wymieszajcie łyżką drewnianą.Piekarnik nastawiam na grzanie na 170C.Brytwanki (moje mają wymiary: 20cm szerokości, 20cm długości i 7cm głębokości oraz druga: 10cm szerokości, 20cm długości i 7cm wysokości) wykładamy papierem do pieczenia.Do brytwanki przelewamy masęserową:sernik dwusmakowy – wlewamy masy
serowe na zmianęsernik jednosmakowy (wystarczy jedna brytwanka) całą masę
serową.Gdy piekarnik będzie nagrzany wstawiamy sernik i zapiekamy przez około jedną godzinę – proponuję sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest suche w środku to jest najlepszy wyznacznik.Po upieczeniu wyłączamy piekarnik a sam sernik pozostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.Sernik zawsze przyozdabiam polewą z prawdziwej
czekolady – przepis znajdziecie tutaj .Smacznego!Polecam przepisy na inne słodkości: