ßßß Cookit - przepis na Tradycyjny pyszny sernik

Tradycyjny pyszny sernik

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 30 grudnia 2015
Przepisów na Tradycyjny pyszny sernik jest tak dużo jak przepisów na bigos świąteczny. Każda rodzina ma swoją wersję sernika: z bakaliami, ze skórką pomarańczową lub bez dodatków.
Każdy sernik ma jednak wspólny składnik – a mianowicie ser, natomiast kolejne składniki i ich proporcje są już różne.
Poniżej prezentuję przepis na sernik, który gościł na stole nie tylko od święta, ale także i w dni powszednie: soczysty i puszysty – ideał.
Mój sernik przyozdobiony jest polewą z prawdziwej czekolady – przepis tutaj
1kg twarogu na sernik zmielonego lub do zmielenia
250g cukru
200g masła
jedno tradycyjne opakowanie budyniu waniliowego lub smietankowego, jeżeli takowego nie macie możecie użyć dwie łyżki mąki ziemniaczanej i jedną łyżkę cukru waniliowego
4 duże jajka
jedna łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie bakalie: rodzynkii, kandyzowana skórka pomarańczowa – moje słodkości nie posiadają nigdy bakali, gdyż nie przepadam za nimi w ciastach
opcjonalnie: pół puszki masy kajmakowowej i pół puszki masy krówkowej (toffi)
W pierwszej kolejności w większej misce ucieram masło z cukrem do czasu otrzymania puszystej i jednolitej masy.
Poniższe czynności wykonujemy ciągle miksując ciasto:
Dodaję same żółtka i cukier waniliowy – jeżeli nie używacie budyniu – dokładnie miksuję.
Następnie łyżkami (stopniowo) dodaję twaróg i ciągle miksuję.
Następnie dodaję proszek do pieczenia, budyń lub mąkę ziemniaczaną i dalej miksuję.
Jeżeli będziecie przygotowywać sernik z dodatkiem toffi i kajmaku, to należy podzielić masę serową na pół – połowę masy serowej przełużcie do oddzielnej miski. Do jednej miski z masąserowądodajcie masę kajmakową (połowę puszki) a do drugiej miski z masą serową dodajcie masę toffi (połowę puszki) i dokładnie wymieszajcie – zawsze używam miksera.
To też jest dobry moment by dodać bakalie i dokładnie wymieszać.
W oddzielnej misce ubijam na sztywno białka z odrobiną soli.
Jeżeli przygotowujecie sernik dwusmakowy to połowę piany przekładam do jednej miski z kajmakową masą serową a drugą połowę przekładam do drugiej miski z toffi masą serową i delikatnie mieszam już łyżką drewnianą.
Jeżeli przygotowujecie tradycyjny sernik to przełużcie całą pianę do miski z masą serową i delikatnie lecz dokładnie wymieszajcie łyżką drewnianą.
Piekarnik nastawiam na grzanie na 170C.
Brytwanki (moje mają wymiary: 20cm szerokości, 20cm długości i 7cm głębokości oraz druga: 10cm szerokości, 20cm długości i 7cm wysokości) wykładamy papierem do pieczenia.
Do brytwanki przelewamy masęserową:
sernik dwusmakowy – wlewamy masy serowe na zmianę
sernik jednosmakowy (wystarczy jedna brytwanka) całą masę serową.
Gdy piekarnik będzie nagrzany wstawiamy sernik i zapiekamy przez około jedną godzinę – proponuję sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest suche w środku to jest najlepszy wyznacznik.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik a sam sernik pozostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Sernik zawsze przyozdabiam polewą z prawdziwej czekolady – przepis znajdziecie tutaj .
Smacznego!
Polecam przepisy na inne słodkości:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/12/30/tradycyjny-pyszny-sernik