Wykonanie
Pin It

Dzisiaj przedstawiam Wam efektowny i pyszny przepis na przekąskę, starter czy też danie, które doskonale dopełni każdy szwedzki stół czy bufet na imprezie czy przyjęciu.Przepis przywiozłam od naszej koszalińskiej rodzinki. Bułeczki upiekła nasza gospodyni i od razu zostały pożarte, jeszcze ciepłe ! Ich skład nieco mnie zaskoczył...
rzodkiewki... ? Ale
rzodkiewka nie dość, że się kolorystycznie pięknie prezentuje, to jeszcze dodała bułeczkom charakteru ! Dorotko, bardzo Ci dziękuję za ten przepis :).Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach .Składniki:Ciasto50 g świeżych
drożdży1 1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka
cukru500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli50-70 ml
oliwy z oliwekMasa270 g
fety2 podłużne
serki topionepęczek
rzodkiewekposiekana
natka pietruszkiposiekany
koperek
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniego
mleka z dodatkiem
cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.Gdy
drożdże urosną dodajemy do nich pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto. Umieszczamy je w naoliwionym naczyniu, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Rzodkiewkę płuczemy, odcinamy końcówki i ścieramy na grubej tarce. W osobnym naczyniu miksujemy
serki topione razem z
fetą, a następnie dodajemy
rzodkiewkę i delikatnie mieszamy.Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0, 5 cm, smarujemy masą
serową i posypujemy
natką i
koperkiem. Następnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego
boku, po czym kroimy w plastry 2-3 cm.Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy bułeczki 20-25 minut.