ßßß Cookit - przepis na KOLEDNA PITA – (Pita Feri)

KOLEDNA PITA – (Pita Feri)

nazwa

Wykonanie

Dziś coś z kuchni bułgarskiej coś, co Wam osobiście polecam. REWELACJA!.
Koledna Pita - chlebkiem świątecznym, który robią na Święta Bożego Narodzenia. Z racji tego, że nie lubię oliwek ( a można je dodać!) moja koledna będzie o nie uboższa, ale… i tak jest bardzo smaczna. Idealna wręcz do piwa i nie tylko.
Co do sera fety… w Polsce kojarzy się ze słonym smakiem, a nie wiem czy wiecie, że prawdziwa grecka feta ma wręcz smak zwykłego twarożku? Będą w Grecki takiego prawdziwego zakosztowałam i byłam w ciężkim szoku :)
Składniki:
0.5 kg mąki pszennej
15 g drożdży
5 łyżek ciepłej wody
1 łyżka cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
pół szklanki jogurtu
1 łyżeczka soli
farsz- 2 kostki ser feta
oliwa z oliwek do smarowania
Przyrządzanie:
Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem. Potem dodać wodę i kilka łyżek mąki, pozostawić do wyrośnięcia. By ciasta było dwa razy tyle. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Ponownie odstawić do wyrośnięcia - najlepiej na ponad godzinę. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą z nich należy rozwałkować na tej samej wielkości okrągłe placki. Pierwszy placek posmarować oliwą, na placku ułożyć 1/2 ilości pokruszonego sera feta przykryć drugim plackiem. Ciasto kroimy na trójkąty - podobnie jak torta - może być mniej kawałków. Każdy trójkąt należy teraz zwinąć zaczynając od szerszego końca. Powstałe rogaliki układać w tortownicy wyłożonej papierem. Tortownicę przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec 50 minut w temperaturze 200‘C piec najlepiej na środku w piekarniku.
Życzę smacznego. Naprawdę warto !!!!!!
Źródło:http://taste-life-photograph.blogspot.com/2012/04/koledna-pita-pita-feri.html