Wykonanie
Dziś coś z kuchni bułgarskiej coś, co Wam osobiście polecam. REWELACJA!.Koledna
Pita -
chlebkiem świątecznym, który robią na Święta Bożego Narodzenia. Z racji tego, że nie lubię
oliwek ( a można je dodać!) moja koledna będzie o nie uboższa, ale… i tak jest bardzo smaczna. Idealna wręcz do
piwa i nie tylko.Co do
sera fety… w Polsce kojarzy się ze słonym smakiem, a nie wiem czy wiecie, że prawdziwa grecka
feta ma wręcz smak zwykłego twarożku? Będą w Grecki takiego prawdziwego zakosztowałam i byłam w ciężkim szoku :)

Składniki:0.5 kg
mąki pszennej15 g
drożdży5 łyżek ciepłej
wody1 łyżka
cukru3/4 szklanki ciepłego
mlekapół szklanki
jogurtu1 łyżeczka
solifarsz- 2 kostki
ser fetaoliwa z oliwek do smarowaniaPrzyrządzanie:
Drożdże rozkruszyć i zasypać
cukrem.
Potem dodać
wodę i kilka łyżek
mąki, pozostawić do wyrośnięcia. By ciasta było dwa
razy tyle. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Ponownie odstawić do wyrośnięcia - najlepiej na ponad godzinę. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą z nich należy rozwałkować na tej samej wielkości okrągłe placki. Pierwszy placek posmarować
oliwą, na placku ułożyć 1/2 ilości pokruszonego
sera feta przykryć drugim plackiem. Ciasto kroimy na trójkąty - podobnie jak
torta - może być mniej kawałków. Każdy trójkąt należy teraz zwinąć zaczynając od szerszego końca. Powstałe rogaliki układać w tortownicy wyłożonej papierem. Tortownicę przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec 50 minut w temperaturze 200‘C piec najlepiej na środku w piekarniku.Życzę smacznego. Naprawdę warto !!!!!!