ßßß
Składniki:0.5 kg mąki pszennej15 g drożdży5 łyżek ciepłej wody1 łyżka cukru3/4 szklanki ciepłego mlekapół szklanki jogurtu1 łyżeczka solifarsz- 2 kostki ser fetaoliwa z oliwek do smarowaniaPrzyrządzanie:Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem. Potem dodać wodę i kilka łyżek mąki, pozostawić do wyrośnięcia. By ciasta było dwa razy tyle. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Ponownie odstawić do wyrośnięcia - najlepiej na ponad godzinę. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą z nich należy rozwałkować na tej samej wielkości okrągłe placki. Pierwszy placek posmarować oliwą, na placku ułożyć 1/2 ilości pokruszonego sera feta przykryć drugim plackiem. Ciasto kroimy na trójkąty - podobnie jak torta - może być mniej kawałków. Każdy trójkąt należy teraz zwinąć zaczynając od szerszego końca. Powstałe rogaliki układać w tortownicy wyłożonej papierem. Tortownicę przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec 50 minut w temperaturze 200‘C piec najlepiej na środku w piekarniku.Życzę smacznego. Naprawdę warto !!!!!!