Wykonanie
Tym razem Małgosia wysoko podniosła nam poprzeczkę wybierając do naszych ezoterycznych spotkań przy piekarniku przepis na
bagietki na zaczynie
drożdżowym pate fermentee. Nie pozostało mi nic innego, jak podjąć wyzwanie i stanąć przy stolnicy :-).Ten przepis do kompozycja własna Tatter, oparta na przepisach Jeffreya Hamelmana z rewelacyjnej książki "
Chleb".
Bagietki upiekłam z połowy porcji, wyszły mi 2 dorodne sztuki. Muszę przyznać, że połączenie
koziego sera,
cebuli i
rozmarynu w chrupiącej
bagietce, to jest to !
Składniki 4
bagietki:Pate fermentee300 g
pszennej mąki chlebowej195 g
wody1 łyżeczka
solinieco ponad 2 g świeżych
drożdżyCiasto właściwe550 g
pszennej mąki chlebowej150 g
mąki pszennej razowej415 ml
wody18 g
soli15 g świeżych
drożdżycałe pate fermenteeDodatki150 g koziego
twardego sera90 g
czerwonej cebuli10 g świeżego
rozmarynu (dałam suszony)
masło do smażenia
Wykonanie:Do miski wkładamy składniki zaczynu pate fermentee i mieszamy do połączenia się składników. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12-16 godzin w ciepłe miejsce.
Ser kroimy w kostkę.
Cebulę siekamy i podsmażamy na
maśle. Odsączamy z ewentualnego tłuszczu i studzimy.
Rozmaryn z grubsza siekamy.Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki oprócz pate fermentee i dodatków. Mieszamy i dodajemy zaczyn, wyrabiamy przez 10 minut, a na koniec dodajemy dodatki. Zagniatamy, aż składniki się równomiernie rozprowadzą w cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 , 5 godziny. W międzyczasie po 45 minutach ciasto składamy.Po upływie 1,5 godziny ciasto dzielimy na 4 części z których formujemy kule. Zostawiamy przykryte na 20 minut, a następnie kształtuję
bagietki. Najpierw robię z ciasta prostokąt, który
potem roluję wzdłuż dłuższego
boku.Płócienną ściereczkę posypujemy obficie
mąką i pomiędzy jej fałdami układamy uformowane
bagietki, złączeniami do góry.
Bagietki szczelnie przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę i 15 minut.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i parujemy. Na rozgrzanej blaszce układamy
bagietki, nacinamy je i pieczemy około 30 minut.
We wspólnym pieczeniu udział wzięły:Joanna z bloga Różowa kuchniaDorota z bloga Moje małe czarowanieMałgorzata z bloga Smaki AlzacjiOlimpia z bloga Pomysłowe pieczenieKarolina z bloga Kresowa panienkaMałgosia z bloga Po prostu MargheKarolina z bloga Przepisy KarolinyDobrawka z bloga
Bona apetitaJustyna z bloga Mama i pomocnicyGosia z bloga Salt&Pepper&CoIwona z bloga Ivka w kuchniMonika z bloga Pin up cooking lookingMarghe z blogaŁucja z bloga Fabryka kulinarnych inspiracjiKarolina z bloga Kuchnia z pomysłem