ßßß Cookit - przepis na Flash loaf - szybki chleb pszenno - razowy

Flash loaf - szybki chleb pszenno - razowy

nazwa

Wykonanie

Są takie dni, kiedy nie mamy wiele czasu, by upiec dobry chleb. Niestety, najsmaczniejszy chleb wymaga czasu, a upieczenie chleba na zakwasie zajmuje najczęściej kilkanaście godzin. W tym przepisie Dan Lepard poszedł na kompromis - w ciągu 2 godzin przygotujecie i upieczecie smaczne pieczywo! Licząc od pierwszego włożenia rąk w klejące ciasto, do jego stygnięcia. Z chrupiącą skórką i smakujące zaskakująco dobrze. Z surowymi ziemniakami, które nadają mu wilgotności przy relatywnie małej ilości mąki i znacznej (niestety) ilości drożdży. I te drożdże to jedyny kompromis, na jaki musicie pójść. Dodatek octu ma spore znaczenie - wpływa na smak i teksturę chleba, działając na białko zawarte w mące jak podczas kilkunastogodzinnego procesu fermentacji. Chleba nie wyrabiamy również w maszynie do pieczenia, cała procedura jest szybka i prosta. Polecam do przetestowania :-).
Składniki na 1 bochenek:
400 g mąki pszennej chlebowej
125 g mąki pszennej razowej lub żytniej (jasnej lub razowej)
2 łyżeczki soli
25 g masła, w temperaturze pokojowej
250 ml ciepłej wody (30 - 38ºC)
175 g surowych ziemniaków, umytych i nieobranych (startych na tarce na papkę, jak na placki)
2 łyżki octu balsamicznego lub słodowego
5 łyżeczek drożdży suchych (20 g) lub 40 g drożdży świeżych
Do większego naczynia wsypać mąki, suche drożdże* i sól. Dodać masło i wyrobić lekko między palcami. W drugim naczyniu wymieszać ciepłą wodę, starte ziemniaki, ocet - dodać do suchych składników i wyrobić klejące ciasto, dodając trochę więcej wody, jeśli ciasto wydawać się będzie zbyt suche. Odłożyć przykryte na 10 minut.
Po tym czasie lekko naoliwić dłonie i stolnicę, ponownie wyrobić i zagnieść ciasto. Odłożyć przykryte na 10 minut. Ponownie wyrobić i ponownie odłożyć pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć do oprószonego mąką kosza do wyrastania, łączeniami ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem i odłożyć w ciepłe miejsce do zwiększenia objętości o połowę, na około 20 - 30 minut.
Po tym czasie przełożyć na rozgrzany kamień lub blachę, szybko naciąć i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC, z parą**, przez około 40 - 50 minut. Wystudzić na kratce.
* świeże drożdże najpierw dodać do ciepłej wody i rozpuścić;
** na dolną półkę w piekarniku należy położyć żaroodporne naczynie z gorącą wodą;
Smacznego :).
Źródło inspiracji - 'Short and sweet' Dan Lepard.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/flash-loaf---szybki-chleb-pszenno---razowy