Wykonanie

Są takie dni, kiedy nie mamy wiele czasu, by upiec dobry
chleb. Niestety, najsmaczniejszy
chleb wymaga czasu, a upieczenie
chleba na zakwasie zajmuje najczęściej kilkanaście godzin. W tym przepisie Dan Lepard poszedł na kompromis - w ciągu 2 godzin przygotujecie i upieczecie smaczne
pieczywo! Licząc od pierwszego włożenia rąk w klejące ciasto, do jego stygnięcia. Z chrupiącą skórką i smakujące zaskakująco dobrze. Z surowymi
ziemniakami, które nadają mu wilgotności przy relatywnie małej ilości
mąki i znacznej (niestety) ilości
drożdży. I te
drożdże to jedyny kompromis, na jaki musicie pójść. Dodatek
octu ma spore znaczenie - wpływa na smak i teksturę
chleba, działając na
białko zawarte w
mące jak podczas kilkunastogodzinnego procesu fermentacji.
Chleba nie wyrabiamy również w maszynie do pieczenia, cała procedura jest szybka i prosta. Polecam do przetestowania :-).
Składniki na 1 bochenek:
400 g
mąki pszennej chlebowej125 g
mąki pszennej razowej lub żytniej (jasnej lub razowej)
2 łyżeczki
soli25 g
masła, w temperaturze pokojowej
250 ml ciepłej
wody (30 - 38ºC)
175 g surowych
ziemniaków, umytych i nieobranych (startych na tarce na papkę, jak na placki)
2 łyżki
octu balsamicznego lub słodowego
5 łyżeczek
drożdży suchych (20 g) lub 40 g
drożdży świeżych
Do większego naczynia wsypać
mąki, suche
drożdże* i
sól. Dodać
masło i wyrobić lekko
między palcami. W drugim naczyniu wymieszać ciepłą
wodę, starte
ziemniaki,
ocet - dodać do suchych składników i wyrobić klejące ciasto, dodając trochę więcej
wody, jeśli ciasto wydawać się będzie zbyt suche. Odłożyć przykryte na 10 minut.
Po tym czasie lekko naoliwić dłonie i stolnicę, ponownie wyrobić i zagnieść ciasto. Odłożyć przykryte na 10 minut. Ponownie wyrobić i ponownie odłożyć pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć do oprószonego
mąką kosza do wyrastania, łączeniami ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem i odłożyć w ciepłe miejsce do zwiększenia objętości o połowę, na około 20 - 30 minut.
Po tym czasie przełożyć na rozgrzany kamień lub blachę, szybko naciąć i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC, z parą**, przez około 40 - 50 minut. Wystudzić na kratce.
* świeże
drożdże najpierw dodać do ciepłej
wody i rozpuścić;
** na dolną półkę w piekarniku należy położyć żaroodporne naczynie z gorącą
wodą;
Smacznego :).


Źródło inspiracji - 'Short and sweet' Dan Lepard.