Wykonanie
Wczoraj tak sie zajelismy pieczeniem
ciasteczek, ze zupelnie nie zauwazylismy braku
chleba. Wieczorem wiec, jak juz maluchy w lozkach byly upieklam ten
chleb- szybki i bardzo przyjemny. Smakuje tez :) Przepis ze strony Moje wypieki .


Oto
kopia przepisu:Składniki na 1 bochenek:400 g
mąki pszennej chlebowej125 g
mąki pszennej razowej lub żytniej (jasnej lub razowej)2 łyżeczki
soli25 g
masła, w temperaturze pokojowej250 ml ciepłej
wody (30 - 38ºC)175 g surowych
ziemniaków, umytych i nieobranych (startych na tarce na papkę, jak na placki)2 łyżki
octu balsamicznego lub słodowego5 łyżeczek
drożdży suchych (20 g) lub 40 g
drożdży świeżychDo większego naczynia wsypać
mąki, suche
drożdże (
drozdze swieze rozetrzec w palcach z niewielka iloscia
maki) i
sól. Dodać
masło i wyrobić lekko
między palcami. W drugim naczyniu wymieszać ciepłą
wodę, starte
ziemniaki,
ocet - dodać do suchych składników i wyrobić klejące ciasto, dodając trochę więcej
wody, jeśli ciasto wydawać się będzie zbyt suche. Odłożyć przykryte na 10 minut.Po tym czasie lekko naoliwić dłonie i stolnicę, ponownie wyrobić i zagnieść ciasto. Odłożyć przykryte na 10 minut. Ponownie wyrobić i ponownie odłożyć pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć do oprószonego
mąką kosza do wyrastania, łączeniami ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem i odłożyć w ciepłe miejsce do zwiększenia objętości o połowę, na około 20 - 30 minut.Po tym czasie przełożyć na rozgrzany kamień lub blachę, szybko naciąć i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC, z parą, przez około 40 - 50 minut. Wystudzić na kratce.