ßßß

Oto kopia przepisu:Składniki na 1 bochenek:400 g mąki pszennej chlebowej125 g mąki pszennej razowej lub żytniej (jasnej lub razowej)2 łyżeczki soli25 g masła, w temperaturze pokojowej250 ml ciepłej wody (30 - 38ºC)175 g surowych ziemniaków, umytych i nieobranych (startych na tarce na papkę, jak na placki)2 łyżki octu balsamicznego lub słodowego5 łyżeczek drożdży suchych (20 g) lub 40 g drożdży świeżychDo większego naczynia wsypać mąki, suche drożdże (drozdze swieze rozetrzec w palcach z niewielka iloscia maki) i sól. Dodać masło i wyrobić lekko między palcami. W drugim naczyniu wymieszać ciepłą wodę, starte ziemniaki, ocet - dodać do suchych składników i wyrobić klejące ciasto, dodając trochę więcej wody, jeśli ciasto wydawać się będzie zbyt suche. Odłożyć przykryte na 10 minut.Po tym czasie lekko naoliwić dłonie i stolnicę, ponownie wyrobić i zagnieść ciasto. Odłożyć przykryte na 10 minut. Ponownie wyrobić i ponownie odłożyć pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć do oprószonego mąką kosza do wyrastania, łączeniami ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem i odłożyć w ciepłe miejsce do zwiększenia objętości o połowę, na około 20 - 30 minut.Po tym czasie przełożyć na rozgrzany kamień lub blachę, szybko naciąć i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC, z parą, przez około 40 - 50 minut. Wystudzić na kratce.