ßßß Cookit - przepis na Flash loaf- szybki chleb pszenny z dodatkiem maki razowej

Flash loaf- szybki chleb pszenny z dodatkiem maki razowej

nazwa

Wykonanie

Wczoraj tak sie zajelismy pieczeniem ciasteczek, ze zupelnie nie zauwazylismy braku chleba. Wieczorem wiec, jak juz maluchy w lozkach byly upieklam ten chleb- szybki i bardzo przyjemny. Smakuje tez :) Przepis ze strony Moje wypieki .
Oto kopia przepisu:
Składniki na 1 bochenek:
400 g mąki pszennej chlebowej
125 g mąki pszennej razowej lub żytniej (jasnej lub razowej)
2 łyżeczki soli
25 g masła, w temperaturze pokojowej
250 ml ciepłej wody (30 - 38ºC)
175 g surowych ziemniaków, umytych i nieobranych (startych na tarce na papkę, jak na placki)
2 łyżki octu balsamicznego lub słodowego
5 łyżeczek drożdży suchych (20 g) lub 40 g drożdży świeżych
Do większego naczynia wsypać mąki, suche drożdże (drozdze swieze rozetrzec w palcach z niewielka iloscia maki) i sól. Dodać masło i wyrobić lekko między palcami. W drugim naczyniu wymieszać ciepłą wodę, starte ziemniaki, ocet - dodać do suchych składników i wyrobić klejące ciasto, dodając trochę więcej wody, jeśli ciasto wydawać się będzie zbyt suche. Odłożyć przykryte na 10 minut.
Po tym czasie lekko naoliwić dłonie i stolnicę, ponownie wyrobić i zagnieść ciasto. Odłożyć przykryte na 10 minut. Ponownie wyrobić i ponownie odłożyć pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć do oprószonego mąką kosza do wyrastania, łączeniami ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem i odłożyć w ciepłe miejsce do zwiększenia objętości o połowę, na około 20 - 30 minut.
Po tym czasie przełożyć na rozgrzany kamień lub blachę, szybko naciąć i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC, z parą, przez około 40 - 50 minut. Wystudzić na kratce.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/12/Flash-loaf-szybki-chleb-pszenny-z-dodtakiem-maki.html