ßßß
Ze mną piekły blogi:Joanna z blogu Różowa KuchniaDorota z blogu Moje Małe CzarowanieMałgosia z blogu Smaki AlzacjiOlimpia z blogu Pomysłowe PieczenieMałgorzata z blogu Po prostu MargheKarolina z blogu Kresowa PanienkaJustyna z blogu Mama i PomocnicyGosia z blogu Salt&Pepper&CoIwona z blogu Ivka w KuchniAgata z blogu Kulinarne Przygody GatityKarolina z blogu Kuchnia z Pomysłem KarolinyMonika z blogu Pin Up Cooking LookingA oto oryginalny przepis - cytuję genialną autorkę, ja jednak uzyłam tylko mąki razowej, dwie bagietki zrobiłam z czosnkiem i rozmarynem:Pate fermentee:300g bialej pszennej maki chlebowej195g wody czyli łyżka to 15-16 g..1 lyzeczka solinieco ponad 1/2 grama drozdzy swiezych lub 1/8 lyzeczki drozdzy instantWlewam wode do miski. Drozdze wsypuje do wody, mieszam i dodaje make i sol. Gdy skladniki polacza sie, zakrywam miske folia i zostawiam na 12-16 godzin w temp. 21C.Ciasto wlasciwe:550g bialej pszennej maki chlebowej150g maki pszennej razowej415g wody18g soli15g swiezych drozdzy lub 1 1/2 lyzeczki drozdzy instantcale pate fermenteeDodatki:150g sera koziego twardego, pokrojonego w kostke90g posiekanej czerwonej cebulki, podsmazonej na masle, wystudzonej i odsaczonej10g posiekanego z grubsza swiezego rozmarynuDo duzej miski wkladam wszystkie skladniki za wyjatkiem zaczynu i dodatkow. Mieszam, a pozniej wykladam mase ciasta na stol i stopniowo dodajac po kawalku pate fermentee, zagniatam spojne, niezbyt luzne ciasto (ok. 8 - 10 min). Dodaje ser, cebulke i rozmaryn. Zagniatam, az skladniki zostana rownomiernie rozmieszczone w ciescie. Temp. ciasta 23C.Zostawiam do wyrosnicia na 1 1/2 godziny, skladam po 45 minutach. Natepnie dziele na 4 czesci (mozna na 6 mniejszych), formuje lekkie kule, zakrywam i czekam 20 minut. Ksztaltuje bagietki i zlaczeniami w gore ukladam je pomiedzy faldami plotna.Zostawiam do wyrosniacia szczelnie przykryte na 1 1/4 godziny. Pieke na kamieniu w piecu rozgrzanym do 240C przez 20 minut, obnizam temperature do 220C i pieke kolejne 10 - 15 minut.Przepis ten to moja wlasna kompozycja oparta na przepisach z J. Hamelmana "Bread". Ta wspaniala ksiazka, jest kopalnia wiedzy dla kazdego piekarza i zbiorem rewelacyjnych, dopracowanych receptur - jedyna w swoim rodzaju!