Wykonanie
Kolejna sobota i kolejne nasze spotaknie! Tym razem
bagietki, ja jednak zrobiłam z
maki razowej, wydaje mi się, że sa trochę za ciężkie, jednak smakujacy są zadowoleni :DA wszytko za sprawka kochanej Gosi ze Smaki Alzacji, przyznaję się, bardzo się bałam przepisu... z PIEKARNIA, jednak nie było tak strasznie! Ważne, że są pyszne!!
Ze mną piekły blogi:Joanna z blogu Różowa KuchniaDorota z blogu Moje Małe CzarowanieMałgosia z blogu Smaki AlzacjiOlimpia z blogu Pomysłowe PieczenieMałgorzata z blogu Po prostu MargheKarolina z blogu Kresowa PanienkaJustyna z blogu Mama i PomocnicyGosia z blogu Salt&Pepper&CoIwona z blogu Ivka w KuchniAgata z blogu Kulinarne Przygody GatityKarolina z blogu Kuchnia z Pomysłem KarolinyMonika z blogu Pin Up Cooking LookingA oto oryginalny przepis - cytuję genialną autorkę, ja jednak uzyłam tylko
mąki razowej, dwie
bagietki zrobiłam z
czosnkiem i
rozmarynem:Pate fermentee:300g bialej
pszennej maki chlebowej195g
wody czyli łyżka to 15-16 g..1 lyzeczka
solinieco ponad 1/2 grama
drozdzy swiezych lub 1/8 lyzeczki
drozdzy instantWlewam
wode do miski.
Drozdze wsypuje do
wody, mieszam i dodaje
make i sol. Gdy skladniki polacza sie, zakrywam miske folia i zostawiam na 12-16 godzin w temp. 21C.Ciasto wlasciwe:550g bialej
pszennej maki chlebowej150g
maki pszennej razowej415g
wody18g
soli15g swiezych
drozdzy lub 1 1/2 lyzeczki
drozdzy instantcale pate fermenteeDodatki:150g
sera koziego twardego, pokrojonego w kostke90g posiekanej
czerwonej cebulki, podsmazonej na
masle, wystudzonej i odsaczonej10g posiekanego z grubsza swiezego
rozmarynuDo duzej miski wkladam wszystkie skladniki za wyjatkiem zaczynu i dodatkow. Mieszam, a pozniej wykladam mase ciasta na
stol i stopniowo dodajac po kawalku pate fermentee, zagniatam spojne, niezbyt luzne ciasto (ok. 8 - 10 min). Dodaje
ser,
cebulke i
rozmaryn. Zagniatam, az skladniki zostana rownomiernie rozmieszczone w
ciescie. Temp. ciasta 23C.Zostawiam do wyrosnicia na 1 1/2 godziny, skladam po 45 minutach. Natepnie dziele na 4 czesci (mozna na 6 mniejszych), formuje lekkie kule, zakrywam i czekam 20 minut. Ksztaltuje
bagietki i zlaczeniami w
gore ukladam je pomiedzy faldami plotna.Zostawiam do wyrosniacia szczelnie przykryte na 1 1/4 godziny. Pieke na kamieniu w piecu rozgrzanym do 240C przez 20 minut, obnizam temperature do 220C i pieke kolejne 10 - 15 minut.Przepis ten to moja wlasna kompozycja oparta na przepisach z J. Hamelmana "Bread". Ta wspaniala ksiazka, jest kopalnia
wiedzy dla kazdego piekarza i zbiorem rewelacyjnych, dopracowanych receptur - jedyna w swoim rodzaju!