Wykonanie
Pin It
Chyba nikogo nie muszę przekonywać do tego, że samodzielnie przygotowana
kiełbasa jest najsmaczniejsza ! Wprawdzie wianki nie wyszły nam równe, ale co tam, najbardziej liczy się smak ! Niestety nie posiadamy jeszcze wędzarni z prawdziwego zdarzenia, więc korzystamy z wędzarni przyjaciół i wędzimy wszystko hurtowo.Po uprzednim sparzeniu, część
kiełbas zostawiłam do lekkiego podsuszenia.
Kiełbasa myśliwskaCzas przygotowania: 65 godzinProporcje na 5 kg
kiełbasySkładniki:2500 g
wieprzowina kl. I (od
szynki, biodrówka)1500 g
wieprzowiny kl. II (tłusta
karkówka)400 g
pręgi wołowej350 g
słoninyjelita kiełbaśnice 32 mm
Przyprawy na 1 kg
mięsa:20 g peklosoli10 g
soli do zasolenia
słoniny1,5 g
cukru1,5 g
pieprzu naturalnego mielonego1 g jałowca mielonego1 g
czosnku suszonego
Wykonanie:
Mięso kroimy na kawałki 4-5 cm. Każdy rodzaj
mięsa umieszczamy w osobnych pojemnikach. Peklosól dzielimy proporcjonalnie do ilości
mięsa i dokładnie mieszamy, czyli peklujemy na sucho. Natomiast
słoninę mieszamy z
solą. Ugniatamy w naczyniach pozbywając się powietrza, przykrywamy i trzymamy w zimnym miejscu w temperaturze 4-6 stopni przez 48 godzin.Jelita namaczamy w zimnej wodzie, 2-3
razy wymieniając
wodę.Po tym czasie
mięso mielimy: klasę pierwszą sitkiem o średnicy 13 mm, klasę II sitkiem 8 mm,
wołowinę i
słoninę sitkiem o średnicy 4 mm.Zmieloną
wołowinę mieszamy z dodatkiem ok 150 ml lodowatej
wody, dodajemy wszystkie
przyprawy i wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy.Wszystkie klasy
wieprzowiny mieszamy ze sobą, a
potem dodajemy
wołowinę. Wszystko wyrabiamy prze 20 minut.
Mięso musi być bardzo kleiste.
Mięso wkładamy do nadziewarki i nadziewamy nim dosyć ściśle kiełbaśnice formując odcinki o długości 20 cm.Gotowe
kiełbasy wieszamy na drążkach i umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu na minimum 12 godzin, do tak zwanego osadzenia.
Kiełbasę wędzimy w temperaturze 40- 45 stopni przez 4 godziny.Następnie
kiełbasę parzymy w temperaturze 75 stopni przez 20 minut.Ponownie wieszamy na kijach do całkowitego wystudzenia.Cześć
kiełbas możemy zostawić na 3-4 dni do podsuszenia.