ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa myśliwska

Kiełbasa myśliwska

nazwa

Wykonanie

Pin It
Chyba nikogo nie muszę przekonywać do tego, że samodzielnie przygotowana kiełbasa jest najsmaczniejsza ! Wprawdzie wianki nie wyszły nam równe, ale co tam, najbardziej liczy się smak ! Niestety nie posiadamy jeszcze wędzarni z prawdziwego zdarzenia, więc korzystamy z wędzarni przyjaciół i wędzimy wszystko hurtowo.
Po uprzednim sparzeniu, część kiełbas zostawiłam do lekkiego podsuszenia.
Kiełbasa myśliwska
Czas przygotowania: 65 godzin
Proporcje na 5 kg kiełbasy
Składniki:
2500 g wieprzowina kl. I (od szynki, biodrówka)
1500 g wieprzowiny kl. II (tłusta karkówka)
400 g pręgi wołowej
350 g słoniny
jelita kiełbaśnice 32 mm
Przyprawy na 1 kg mięsa:
20 g peklosoli
10 g soli do zasolenia słoniny
1,5 g cukru
1,5 g pieprzu naturalnego mielonego
1 g jałowca mielonego
1 g czosnku suszonego
Wykonanie:
Mięso kroimy na kawałki 4-5 cm. Każdy rodzaj mięsa umieszczamy w osobnych pojemnikach. Peklosól dzielimy proporcjonalnie do ilości mięsa i dokładnie mieszamy, czyli peklujemy na sucho. Natomiast słoninę mieszamy z solą. Ugniatamy w naczyniach pozbywając się powietrza, przykrywamy i trzymamy w zimnym miejscu w temperaturze 4-6 stopni przez 48 godzin.
Jelita namaczamy w zimnej wodzie, 2-3 razy wymieniając wodę.
Po tym czasie mięso mielimy: klasę pierwszą sitkiem o średnicy 13 mm, klasę II sitkiem 8 mm, wołowinę i słoninę sitkiem o średnicy 4 mm.
Zmieloną wołowinę mieszamy z dodatkiem ok 150 ml lodowatej wody, dodajemy wszystkie przyprawy i wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy.Wszystkie klasy wieprzowiny mieszamy ze sobą, a potem dodajemy wołowinę. Wszystko wyrabiamy prze 20 minut. Mięso musi być bardzo kleiste.
Mięso wkładamy do nadziewarki i nadziewamy nim dosyć ściśle kiełbaśnice formując odcinki o długości 20 cm.
Gotowe kiełbasy wieszamy na drążkach i umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu na minimum 12 godzin, do tak zwanego osadzenia.
Kiełbasę wędzimy w temperaturze 40- 45 stopni przez 4 godziny.
Następnie kiełbasę parzymy w temperaturze 75 stopni przez 20 minut.
Ponownie wieszamy na kijach do całkowitego wystudzenia.
Cześć kiełbas możemy zostawić na 3-4 dni do podsuszenia.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/12/kiebasa-mysliwska.html