Wykonanie
Niedawno dostałam do przetestowania
pieczywo firmy Granex, które jest wyjątkowo bogate w błonnik, a jak wiemy ten skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, pomaga w walce z otyłością czy obniża poziom cholesterolu.
Pieczywo Granex jest bez dodatku
mleka i
cukru, bez konserwantów czy sztucznych dodatków lub spulchniaczy. Do produkcji
pieczywa, które jest lekkie i kruche stosuje się pełne ziarno, bez użycia
mąki.
Do wyboru mamy 3 rodzaje produktów. Pierwszy z nich to
pieczywo z dodatkiem błonnika, które charakteryzuje się ponad 10% zawartością błonnika pokarmowego.
Drugi rodzaj, mój faworyt to
pieczywo z dodatkiem orkiszu i
ziół. To chyba pierwsze na rynku
pieczywo z dodatkiem
ziół prowansalskich, dzięki
czemu najlepiej nadaje się do chrupania same z siebie. Dodatek orkiszu usprawni pracę układu nerwowego i wpłynie pozytywnie na kondycję włosów i urody.
Ostatni rodzaj
pieczywa jest z dodatkiem
amarantusa i tutaj się zawiodłam, bo w ogóle go nie wyczuwam, pewnie dlatego, że jest go tylko 2%. Szkoda, bo przecież to roślina młodości, która zawiera przeciwutleniacze.
Na zdjęciu poniżej widać, że produkty dzięki dodatkom różnią się delikatnie nawet w kolorze. Takie
pieczywo to idealny dodatek przy odchudzaniu - coś o tym wiem, ale dawno to było;) Jak również dla osób, którą lubią chrupać coś siedząc przy komputerze, a przy tym wzbogacić dietę o błonnik.