Wykonanie
Uwielbiam naleśniki, koniecznie na słodko. Najchętniej korzystam z prostych przepisów, tym razem przygotowałam roladki z naleśników z
konfiturą i
serkiem homogenizowanym. Z efektownych propozycji, na odmienienie nudnego naleśnika polecam:naleśniki w zawijaskikoronkowe naleśniki .
2 szklanki
mąkiszklanka
mleka1,5 szklanki
wody gazowanej
jajko3 łyżki
oleju2 łyżki
cukruserek homogenizowany o smaku
bananowymulubiony
dżem (użyłam
morelowego z Twój Ogród)
Mleko,
wodę,
olej i
jajko wymieszać trzepaczką ze sobą.Dodać 2 szklanki
mąki i
cukier, połączyć na gładką masę.Odstawić na 15 minut.Rozgrzaną patelnię przed pierwszym naleśnikiem lekko natłuścić.Wlać na patelnię porcję ciasta chochelką i rozprowadzić po powierzchni patelni.Po chwili przewrócić na drugą stronę.Na gotowym naleśniku rozsmarować
serek i
dżem, zawinąć w rulon, przeciąć go pod skosem na pół tworząc roladki (żeby się lepiej trzymały spinam je wykałaczkami).