Wykonanie
Uff... Wreszcie weekend się skończył i można odpocząć. Brzmi dziwnie? Niekoniecznie. Nie w moim przypadku. Otóż D. pojechał do Polski w sobotę, wrócił wczoraj wieczorem, a ja w tym czasie nie dość, że do pracy iść musiałam, to podjęłam wyzwanie. W sobotę rano, przed wyjściem do pracy, wszystko z lodówki wyciągnęłam, a po powrocie gruntownie umyłam. Normalnie lśni.
Potem zabrałam się za resztę kuchni, łazienkę, pokoje... I tak mi od piątej po południu do wpół jedenastej zeszło... W międzyczasie tak zwanym zrobiłam też pranie, a było go, uwierzcie, duuużo ... Dlatego jak tylko głową dotknęłam poduszki, oczy mi się zamknęły i zapadłam w błogi sen... Brutalnie przerwany przez budzik o szóstej czterdzieści pięć. W pracy trochę nieprzytomna, pocieszałam się, że w domu już sprzątać nie muszę. Za to przygotowałam obiad dla
trzech głodnych facetów, poskładałam góry czystych już ubrań, pościeli i ręczników, i na deser przygotowałam tylko muffinki...Zazwyczaj staram się upiec coś bardziej efektownego, ale tym razem nie miałam ani czasu (obiad też był z piekarnika), ani siły... I wiecie co? Wyszły super! Słodkie ciasto, wilgotne od
banana, przełamane kwaskowymi kawałkami morelek... Mniam! Bardzo mi takie połączenie odpowiada. Panowie, choć ubolewali z powodu braku
bezy (Szanowny Brat był zaskoczony, że tu
bezy są na porządku dziennym), zjedli z apetytem. Mam nadzieję, że chociaż jedna uchowa się na jutrzejsze śniadanie...Jeśli tylko
mogę doradzić - nie polecam do tych muffinek papilotek. Zmniejszyłam ilość
oleju w stosunku do oryginału, przez co nie są tłuste, ale papier odkleja się fatalnie...Inspirację znalazłam w 1 mix, 100 muffins, która bardzo przypadła mi do gustu.Muffiny
bananowe z
morelamiSkładniki:(na 16 sztuk)suche:340 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia90 g
cukrumokre:2
jajka75 ml
oleju150 ml
mleka2 dojrzałe
bananydodatkowo:325 g świeżych
moreliDo dużej miski przesiać
mąkę, wymieszać z
cukrem i
proszkiem do pieczenia.
Jajka roztrzepać w drugiej misce. Wlać
olej, wymieszać.
Banany rozgnieść widelcem na papkę, wymieszać z
mlekiem. Dodać do masy jajecznej, połączyć.Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników.
Morele sparzyć, obrać ze skórki, wypestkować, pokroić w średniej wielkości kostkę. Wsypać do masy, wymieszać.Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami (lub lepiej foremek silikonowych).Piec 25-35 minut w 190 st. C.Przestudzić.Smacznego!A dzisiaj...? Dzisiaj zaczęłam mój weekend. Jednodniowy, ale zawsze coś, prawda...? Mam zamiar się obijać, ile wlezie, poczytać, bo ostatnio nie miałam wcale czasu, i może przygotować coś dobrego dla moich Panów...? Mam jeszcze trochę
truskawek, szkoda, żeby się zmarnowały...