ßßß Cookit - przepis na Ser cytrynowy

Ser cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Witajcie w nowym roku! Udał się Sylwester? Mamy nadzieję, że tak. Nasz jak zawsze był doskonały, taki jak byśmy chcieli żeby był :) Bo w sumie my zawsze się staramy i dokładamy wszelkich sił żeby wszystko było po naszej myśli i tak jak chcemy. Tak właśnie udał się nowy twór Madzi, czyli ser cytrynowy. To bardzo łatwy w zrobieniu ser, coś trochę jak twaróg, ale ma bardziej ziarnistą konsystencję. W smaku cytryny są bardzo delikatnie wyczuwalne, nawet nie na drugim planie. Pewnie gdzieś na trzecim. Ale są i dodają uroku. My dodatkowo wzbogaciliśmy ten ser o pieprz cytrynowy. Idealny dodatek. Warto zrobić ten ser, ma łagodny, ale odświeżający smak, doskonale nadaje się na kanapki. A jak później wymieszacie go z jogurtem lub śmietaną to otrzymacie fantastyczną serową pastę.
W tym roku mamy nadzieję robić więcej serów żółtych. To już nieco bardziej skomplikowana sprawa, ale tylko nieco. Warto się za to zabrać. Taki domowy żółty ser to poezja smaku. A tymczasem wróćmy do naszego cytrynowego.
Potrzebujemy:
4 litry mleka (świeżego, prosto od krowy lub pasteryzowanego, nie UHT)
sok z 8 cytryn (około 0,5 litra soku)
sól
pieprz cytrynowy
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy do 85-93 stopni, dodajemy sok z cytryn i dokładnie mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem na 20 minut aż mleko się zetnie. Przelewamy skrzep na chustę serowarską, wieszamy i odciekamy przez 1-2 godziny. Po tym czasie ser przekładamy do miski, solimy i doprawiamy pieprzem cytrynowy. Zostawiamy w misce lub przekładamy do formy serowarskiej żeby nadać kształt. Przechowujemy w lodówce pod przykryciem 1-2 tygodnie.
My traktujemy ten ser jak twaróg i mieszamy go ze śmietaną i jogurtem i jemy jak pastę na kanapkach.
Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2016/01/ser-cytrynowy.html