Wykonanie

Witajcie w nowym roku! Udał się Sylwester? Mamy nadzieję, że tak. Nasz jak zawsze był doskonały, taki jak byśmy chcieli żeby był :) Bo w
sumie my zawsze się staramy i dokładamy wszelkich sił żeby wszystko było po naszej myśli i tak jak chcemy. Tak właśnie udał się nowy twór
Madzi, czyli
ser cytrynowy. To bardzo łatwy w zrobieniu
ser, coś trochę jak
twaróg, ale ma bardziej ziarnistą konsystencję. W smaku
cytryny są bardzo delikatnie wyczuwalne, nawet nie na drugim planie. Pewnie gdzieś na trzecim. Ale są i dodają uroku. My dodatkowo wzbogaciliśmy ten
ser o
pieprz cytrynowy. Idealny dodatek. Warto zrobić ten
ser, ma łagodny, ale odświeżający smak, doskonale nadaje się na kanapki. A jak później wymieszacie go z
jogurtem lub
śmietaną to otrzymacie fantastyczną
serową pastę.W tym roku mamy nadzieję robić więcej
serów żółtych. To już nieco bardziej skomplikowana sprawa, ale tylko nieco. Warto się za to zabrać. Taki domowy
żółty ser to poezja smaku. A tymczasem wróćmy do naszego
cytrynowego.Potrzebujemy:4 litry
mleka (świeżego, prosto od krowy lub pasteryzowanego, nie UHT)sok z 8
cytryn (około 0,5 litra soku)
sólpieprz cytrynowyWykonanie:
Mleko podgrzewamy do 85-93 stopni, dodajemy
sok z cytryn i dokładnie mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem na 20 minut aż
mleko się zetnie. Przelewamy skrzep na chustę serowarską, wieszamy i odciekamy przez 1-2 godziny. Po tym czasie
ser przekładamy do miski, solimy i doprawiamy
pieprzem cytrynowy. Zostawiamy w misce lub przekładamy do formy serowarskiej żeby nadać kształt. Przechowujemy w lodówce pod przykryciem 1-2 tygodnie.My traktujemy ten
ser jak
twaróg i mieszamy go ze
śmietaną i
jogurtem i jemy jak pastę na kanapkach.Smacznego!


