ßßß Cookit - przepis na Fenkuł z serem pleśniowym

Fenkuł z serem pleśniowym

nazwa

Wykonanie

Przyszła wiosna, a wraz z nią wiele pysznych nowalijek! Wśród nich wypatrzyłam ostatnio fenkuł. Przedstawiam łatwy i szybki przepis na fenkuł w roli głównej :)
Może kilka słów na temat tego "nieznajomego" warzywka:
Fenkuł, nazywany często koprem włoskim, jest warzywem o wszechstronnym działaniu. Pomaga na niemowlęce kolki, a także wzmaga laktację u młodych mam. Pomaga również w leczeniu kaszlu i wzmacnia organizm podczas grypy. Działa również jako afrodyzjak (W czasach antycznych kobiety raczyły swych kochanków zupą fenkułową- wzmacniając ich potencję)
Składniki:
Ø 1 duży fenkuł
Ø 1 serek mały pleśniowy
Ø 3 łyżki twarogu
Ø 2 ząbki czosnku
Ø 1 cytryna
Ø Kilka pomidorków koktajlowych
Ø Sól
Ø Pieprz
Wykonanie:
Fenkuł obrać, umyć, przekroić na pół i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny przez 15 minut. Ser pleśniowy utrzeć z twarogiem, pieprzem, czosnkiem z odrobiną soli. Masę nałożyć na połówki fenkuł, obłożyć pomidorkami i zapiekac 15 minut w temperaturze 220 stopni.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/05/fenku-z-serem-plesniowym.html