ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić serek paneer w domu - inna metoda :-)

Jak zrobić serek paneer w domu - inna metoda :-)

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu zamieściłam post o tym, jak można przygotować serek paneer samodzielnie z użyciem soku z cytryny: Jak zrobić panner?
Kilka dni temu przeczytałam o innym sposobie.
Do garnka na mleko wlewamy 2 litry mleka - pamiętajcie, że najlepiej świeże tłuste mleko (nie UHT!).
Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy szklankę gęstej kwaśnej śmietany.
Gotujemy do czasu oddzielenia się serka od serwatki.
Następnie nakładamy czystą ściereczkę lub muślin na durszlak i przelewamy tak, aby na ściereczce pozostał serek. Zakręcamy mocno serek w ściereczcie i na chwilę wkładamy do garnka z zimną wodą.
Zawieszamy do odsączenia na ok. 10-15 minut, a następnie wkładamy w ściereczce na talerz i dociskamy czymś ciężkim (używam garnka z wodą).
Odkładamy na ok. godzinę.
Tak przygotowany serek możemy przechowywać w lodówce do 7 dni.
Kolejny przepis wegetariański z użyciem paneeru już wkrótce.
Dzisiejszym serkiem "zaopiekował" się mój domowy Łasuch i tyle z niego zostało:
Świeży paneer jest pyszny z odrobiną soli i pieprzu :-).
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/04/jak-zrobic-serek-paneer-w-domu-inna.html