Wykonanie
Jakiś czas temu zamieściłam post o tym, jak można przygotować
serek paneer samodzielnie z użyciem
soku z cytryny: Jak zrobić panner?

Kilka dni temu przeczytałam o innym sposobie.Do garnka na
mleko wlewamy 2 litry
mleka - pamiętajcie, że najlepiej świeże tłuste
mleko (nie UHT!).Kiedy
mleko zacznie się gotować dodajemy szklankę gęstej kwaśnej
śmietany.Gotujemy do czasu oddzielenia się
serka od
serwatki.


Następnie nakładamy czystą ściereczkę lub muślin na durszlak i przelewamy tak, aby na ściereczce pozostał
serek. Zakręcamy mocno
serek w ściereczcie i na chwilę wkładamy do garnka z zimną
wodą.Zawieszamy do odsączenia na ok. 10-15 minut, a następnie wkładamy w ściereczce na talerz i dociskamy czymś ciężkim (używam garnka z
wodą).Odkładamy na ok. godzinę.

Tak przygotowany
serek możemy przechowywać w lodówce do 7 dni.Kolejny przepis wegetariański z użyciem paneeru już wkrótce.Dzisiejszym
serkiem "zaopiekował" się mój domowy Łasuch i tyle z niego zostało:

Świeży paneer jest pyszny z odrobiną
soli i
pieprzu :-).