ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczny domowy twarożek/ricotta

Błyskawiczny domowy twarożek/ricotta

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki
na ok. 300 g serka
2 litry mleka 3,2%*
sok z 1 cytryny
szczypta soli
* najlepiej "świeżego" pasteryzowanego w niskiej temp., ale mleko UHT też może być
Przygotowanie
Do dużego i szerokiego garnka wlać mleko, dodać sól i doprowadzić do zagotowania, wyłączyć ogień gdy mleko zacznie się gotować (będzie miało około 85 - 90 stopni C).
Do mleka dodać sok z cytryny, wymieszać i trzymać na minimalnym ogniu przez kilka minut, już nie gotując. W tym czasie "zetnie" się serek. Odstawić do ostudzenia.
Przygotować dużą miskę, zawiesić na niej sito i wyłożyć gazą metrową złożoną na 4 części, można też wykorzystać pieluszkę tetrową, ściereczkę kuchenną - cienką, do ścierania blatów (czystą) lub inny cienki materiał.
Zebrać z mleka większe kawałki "sera" za pomocą łyżki cedzakowej i przenieść je na sitko, następnie przelać przez sitko resztę mleka (wlewać delikatnie przy brzegu sitka a nie po zebranym serze).
Zostawić ser do odsączenia na sitku na godzinę, później zawinąć gazę w sakiewkę, włożyć w czystą miseczkę i wstawić do lodówki. Ricotta jest już gotowa do podania.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/domowa_ricotta/przepis.html