Wykonanie
Brzmi dziwacznie co? Jak można zrobić sos
serowy bez sera? W końcu
ser ma bardzo specyficzny smak, a jednak jest i na to sposób. Co więcej dobry sposób, bo smak
serowy pozostaje przy jednoczesnym zachowaniu typowej dla sosu
serowego konsystencji. W czym tkwi sekret? Cała „serowość” sosu kryje się w nieaktywnych płatkach
drożdżowych.
Płatki drożdżowe to suszona, jadalna forma
drożdży, które nie podlegają procesowi fermentacji w jelitach. Są to
drożdże nieaktywne, wyglądem przypominające
płatki jaglane, dość kruche, bardzo lekkie, o
serowo-
orzechowym posmaku. Świetnie sprawdzają się jako serowa posypka do
makaronów, sałatek, kanapek a także jako zdrowa wersja panierki do ryb czy kotletów. Dlaczego warto je włączyć do diety? Przede wszystkim
płatki drożdżowe to świetne źródło
białka (45g białka/ 100g produktu) i alternatywa dla wegan, aby uzupełnić
białko w diecie. Są one bogate w witaminy i minerały m.in. witaminy z grupy B, cynk, chrom, żelazo, potas, magnez. Ze względu na sporą zawartość witamin z grupy B
płatki drożdżowe pozytywnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci, zapobiegając łamliwości, nadmiernemu wypadaniu włosów a także pomagają w walce z trądzikiem. Wzmacniają organizm i podnoszą naszą odporność a także za sprawą błonnika usprawniają proces trawienny. Co ważne
płatki drożdżowe odznaczają się niewielką zawartością tłuszczu i
sodu. Posiadają za to sporo chromu, który hamuje apetyt na słodkości, zatem zalecany jest osobom odchudzającym się. I do tego są ciekawą, zdrowszą alternatywą
sera, pozostaje już tylko wypróbować przepis na sos
serowy i być może zaserwować podczas sylwestrowego przyjęcia?

Składniki:
Ziemniak szt 2 (średniej wielkości)
Marchewka szt 1
Płatki drożdżowe nieaktywne 30 g
Czosnek 2 ząbki
Przyprawy: po łyżeczce
papryki słodkiej,
papryki wędzonej
Olej rzepakowy i
olej lniany 20-30gSposób przygotowania:
Ziemniaki i
marchewkę gotujemy do miękkości, obieramy i wrzucamy do blendera. Dodajemy
płatki drożdżowe,
przyprawy, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
olej. Całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec możemy doprawić dodatkowo odrobiną
chilli w proszku i w zasadzie
sos jest gotowy do podawania.

Tak naprawdę w kilka chwil możemy wyczarować gęsty i aromatyczny sos
serowy, który świetnie nadaje się do warzyw pokrojonych w słupki, nachosów, mini pizzerinek a nawet sprawdzi się jako serowa pasta kanapkowa. Idealnie wpisze się w sylwestrowe menu jako dodatek do drobnych przekąsek.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...