Wykonanie
Wegański 'ser', który podbija internety!Na początku byłam dość sceptycznie nastawiona, no bo halo,
ser z.. ziemniaka? Jak to jest w ogóle możliwe? Jednak weganie gotowi są znaleźć substytuty dosłownie wszystkiego i tak jak wszelkiego rodzaju
sojowe parówki i
wędliny raczej mnie odstraszają, tak ten 'ser' jest po prostu idealnym dipem, który 100% sprawdza się w połączeniu z np. pieczonymi warzywami albo jako sos do quesadilli. Poza tym można nim smarować kanapki albo po prostu jeść go łyżkami, bo jest naprawdę mega smaczny. Po więcej szczegółów zapraszam do źródła, czyli na bloga Wegan Nerd .A przepis wraz z moimi modyfikacjami niżej!

Wegański ser/sos
serowy z
ziemniaka i
marchwiSKŁADNIKI:2 duże
ziemniaki1 średnia
marchewka2 łyżki
płatków drożdżowych4 łyżki
wody1-2 łyżki
oleju1 łyżeczka wędzonej
papryki w proszku1/2 ząbku
czosnkuopcjonalnie:
chilli,
słodka papryka w proszkuWYKONANIE:1.
Marchewkę i
ziemniaki gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzamy je.2. Przekładamy ugotowane warzywa do misy blendera, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy.3. Przechowujemy w lodówce do 2-3 dni - jeśli wcześniej nie zniknie ;)