Wykonanie
... czyli szarlotka w trochę innym wydaniu: pyszne półkruche ciasto przełożone orzeźwiającą masą
jabłkową, zwieńczone słodką,
orzechowo-karmelową skorupką. Prawda, że brzmi smacznie? :) Zapewniam, że całość komponuje się idealnie, choć przyznaję, że nie miałam w domu
cytrynowych galaretek, tylko
wiśniowe (na agarze, czyli wegetariańskie), każda na 250 ml płynu. Jak widać dały radę - masa stężała :) Polecam Wam bardzo.
Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):Ciasto:350 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia120 g
cukru250 g
masła2 łyżki kwaśnej
śmietany2
jajkaMasa
jabłkowa:2 kg
jabłek2 opakowania
żółtej galaretki w proszkuMasa orzechowa:180 g posiekanych
orzechów150 g
cukru100 g
masła3 łyżki
miodu3 łyżki
mlekaPrzygotowanie:Ciasto:Wymieszać składniki suche, tj.
mąkę,
proszek do pieczenia i
cukier. Dodać
masło starte na tarce o grubych oczkach,
jajka i
śmietanę. Zagnieść szybko ciasto, podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec kolejno ok. 15-20 min. (do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 ° C.Masa
jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć pod przykryciem ok. 10 min. Na koniec dodać
galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Masę podzielić na 2 części i odstawić, by trochę przestygła. Po przestudzeniu przełożyć upieczone placki ciasta: w tortownicy zostawiamy jeden placek, wykładamy jedną część masy
jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem, wykładamy drugą część masy
jabłkowej i przykrywamy ostatnim plackiem.Masa orzechowa:Wszystkie składniki umieścić w rondelku i zagotować, co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu wyłożyć na wierzch ciasta.Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc - ciasto zmięknie i będzie jeszcze smaczniejsze.Źródło/ Inspiracja: "Wielka księga ciast siostry Anastazji"