ßßß
Składniki na 4 osoby :2 małe dynie odmiany Hokkaido ( Uchiki Kuri , Red Kuri )kawałek kopconego – wędzonego boczku – nie parzonego ( taki 10 cm x 10cm )2 ząbki czosnkukilka malutkich gałązek rozmarynusól do smakuodrobina chilli lub najlepiej olej z chilli
Dynię myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , przerąbujemy na pół ( dość twarda 😉 ) . Wybieramy miękki środek z pestkami łyżeczką i oddajemy śwince morskiej jeśli mamy taką pod ręką 😉 Boczek mielimy maszynką o grubych oczkach , mieszamy z wyciśniętym praską czosnkiem . Dno każdej połówki dyni , solimy , wykładamy paroma igiełkami rozmarynu i rozsmarowujemy mielonym boczkiem . Całość nacieramy olejem wymieszanym z chilli ( lub aromatyzowanym ) . Wkładamy do piekarnika nastawionego na 170 C i pieczemy około 20-30 minut ( zależy od wielkości dyń ) , aż wierzch zacznie się rumienić . Wyciągamy , dekorujemy resztką rozmarynu i serwujemy ..z czym tylko chcemy . Ja uwielbiam samą 😉 Polecam Smacznego !