ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam gołąbki, a te bez zawijania są nie tylko bardzo łatwe w wykonaniu, ale przede wszystkim niesamowicie smaczne. Dzisiaj prezentuję Wam gołąbki zrobione przez mojego Męża, przyznam, że większość sama zjadłam zakradając się co chwilę do kuchni (odchudzanie musiało zejść na drugi plan;). Idealnie dobrane proporcje, smak dokładnie taki jaki powinien być. Powiem Wam, że te gołąbki pomogły mi przetrwać trudny dla mnie okres - Wszystkich Świętych.
Potrzebujemy:
0,5 kg mięsa mielonego (np. wieprzowego)
1/2 małej kapusty
1 torebka ryżu
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki majeranku
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
0,5 l wody
1 łyżeczka cukru
1 duże jajko
2-3 łyżki mąki pszennej
tłuszcz do podsmażenia
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Kapustę drobno siekamy (ja starłam ją na tarce jarzynowej - w nakładce do maszynki, dzięki temu zaoszczędziłam trochę czasu).
Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem, kapustą, ziołami prowansalskimi i majerankiem. Dodajemy jajko, sporą szczyptę soli i pieprzu oraz mąkę pszenną, dokładnie mieszamy. Ja w tym momencie próbuję mięso czy jest dobrze doprawione.
Formujemy około 8-10 gołąbków. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy gołąbki z obydwóch stron, przekładamy do osobnego naczynia. Patelnie myjemy, wlewamy na nią koncentrat pomidorowy, wraz z wodą i 1 łyżeczką cukru. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. W tym momencie dokładamy gołąbki i gotujemy pod przykryciem (dusimy) przez około 30 minut na średnim/małym ogniu.
Gotowe, smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/11/najlepsze-goabki-bez-zawijania.html