ßßß
Gołąbki. Niemal wszyscy je lubią, ale nie każdy wie jak je zrobić. Tym osobom wychodzimy z pomocną ręką, przedstawiając przepis pochodzący z domowej kuchni. Jego przygotowanie jest dość czasochłonne, ale warto! Gołąbki są naprawdę pyszne!______________________________________________________________________________________________Potrzebujemy:1 główka kapusty,0,5 kg ryżu,1 kg mięsa mielonego,2 duże cebule,30 dag skwarków,2 koncentraty pomidorowe (180g).Przygotowanie:1) Kapusta w dużym garnku zagotować wodę z solą (1łyżka), z kapusty wyciąć głąba i wsadzić ją do gotującej się wody (dziurą po głąbie w dół),gotować przez ok 10 min i obrócić o 180 st.,gotować, aż liście same zaczną się oddzielać od główki - w ten sam sposób dzielimy całą kapustę,liście przekładać na talerz i wystudzić.2)RyżUgotować ryż w stosunku 1 : 1,5 (na szklankę ryżu półtora szklanki wody),do garnka wlewamy odmierzoną ilość wody, solimy(łyżeczka soli), dolewamy kilka kropel oleju i wrzucamy odmierzoną ilość ryżu (wcześniej wypłukanego w wodzie) i czekamy, aż wszystko razem się zagotuje,zamieszać, zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować pod przykryciem, aż wsiąknie woda,wyłączyć gaz i wystudzić.3) FarszRyż wsypać do miski, dodać mięso, pokrojoną i przysmażoną cebulkę, a także skwarki,doprawić jarzynką, solą, pieprzem i - jak ktoś lubi - mieloną papryką. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać,wystudzone liście (małe, porozrywane) układamy w rondlu (szybkowarze) na dnie.Wcześniej dobrze jest wlać rozrobiony z wodą koncentrat pomidorowy (do pojemnika 0.5l wlewamy koncentrat,płuczemy słoiczek z resztą koncentratu,woda uzupełniamy do 0.5l).4) GołąbkiBierzemy całe, nieporozrywane liście. Odcinamy podłużne zgrubienie (tak, by nie uszkodzić liścia),układamy liść na dłoni i łyżką nakładamy porcję farszu,zawijamy boki - prawy, lewy, górę i dół - tak, aby powstał "gołąbek",układamy na liściach w garnku, i tak robimy aż do końca farszu,Gotowe gołąbki przykrywamy - jeśli jeszcze zostały - liśćmi, a następie zalewamy rozrobionym (jak wyżej) koncentratem pomidorowym,Zagotowujemy.Dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu przez ok.1 , 5 godz.Gołąbki gotowe! Przepis przekracza 15 zł, ale z tej ilości składników zrobimy danie dla całej rodziny i jeszcze zostanie na święta :)Smacznego!