Wykonanie
11:03 Jedz Taniej 1 Comments

Gołąbki. Niemal wszyscy je lubią, ale nie każdy wie jak je zrobić. Tym osobom wychodzimy z pomocną ręką, przedstawiając przepis pochodzący z domowej kuchni. Jego przygotowanie jest dość czasochłonne, ale warto! Gołąbki są naprawdę pyszne!______________________________________________________________________________________________Potrzebujemy:1 główka
kapusty,0,5 kg
ryżu,1 kg
mięsa mielonego,2 duże
cebule,30 dag skwarków,2
koncentraty pomidorowe (180g).Przygotowanie:1)
Kapusta w dużym garnku zagotować
wodę z
solą (1łyżka), z
kapusty wyciąć głąba i wsadzić ją do gotującej się
wody (dziurą po głąbie w dół),gotować przez ok 10 min i obrócić o 180 st.,gotować, aż liście same zaczną się oddzielać od główki - w ten sam sposób dzielimy całą
kapustę,liście przekładać na talerz i wystudzić.2)
RyżUgotować
ryż w stosunku 1 : 1,5 (na szklankę
ryżu półtora szklanki
wody),do garnka wlewamy odmierzoną ilość
wody, solimy(łyżeczka
soli), dolewamy kilka kropel
oleju i wrzucamy odmierzoną ilość
ryżu (wcześniej wypłukanego w wodzie) i czekamy, aż wszystko razem się zagotuje,zamieszać, zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować pod przykryciem, aż wsiąknie
woda,wyłączyć gaz i wystudzić.3) Farsz
Ryż wsypać do miski, dodać
mięso, pokrojoną i przysmażoną
cebulkę, a także skwarki,doprawić jarzynką,
solą,
pieprzem i - jak ktoś lubi - mieloną
papryką. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać,wystudzone liście (małe, porozrywane) układamy w rondlu (szybkowarze) na dnie.Wcześniej dobrze jest wlać rozrobiony z
wodą koncentrat pomidorowy (do pojemnika 0.5l wlewamy koncentrat,płuczemy słoiczek z resztą koncentratu,
woda uzupełniamy do 0.5l).4) GołąbkiBierzemy całe, nieporozrywane liście. Odcinamy podłużne zgrubienie (tak, by nie uszkodzić liścia),układamy liść na dłoni i łyżką nakładamy porcję farszu,zawijamy boki - prawy, lewy, górę i dół - tak, aby powstał "gołąbek",układamy na liściach w garnku, i tak robimy aż do końca farszu,Gotowe gołąbki przykrywamy - jeśli jeszcze zostały - liśćmi, a następie zalewamy rozrobionym (jak wyżej)
koncentratem pomidorowym,Zagotowujemy.Dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu przez ok.1 , 5 godz.Gołąbki gotowe! Przepis przekracza 15 zł, ale z tej ilości składników zrobimy danie dla całej rodziny i jeszcze zostanie na święta :)Smacznego!