Wykonanie
Siedziałam dziś przy oknie, za oknem 12 stopni mrozu i sikorki podjadające
chleb, który im zostawiam specjalnie w tym miejscu. I tak sobie pomyślałam, że z perspektywy, 2014 był chyba najgorszym rokiem w moim życiu. Nie
będę się tutaj wdawać w szczegóły, na szczęście
mogę dziś z czystym sumieniem powiedzieć, że 2015 był rokiem bardzo udanym. Zwłaszcza porównując do poprzednika. Liczę na to, że 2016 będzie przynajmniej tak samo
owocny i szczęśliwy jak ubiegły rok :)Nie wiem jak Wy, ale ja noworoczne postanowienia znowu odpuszczam. I tak ich dotrzymywanie nigdy nie wychodziło mi najlepiej :) Wolę planować i zmieniać na bieżąco niż co roku denerwować się, że chciałam, a jednak nie wyszło. Mam w głowie pewne kierunki, w których zamierzam podążać, ale nie spiszę listy w stylu "przejadę na rowerze x kilometrów", bo wiem, że wystarczy jakiś drobiazg, żeby to się nie udało. A przecież równie dobrze
mogę przejść się na basen.Chciałabym Wam życzyć dużo szczęścia w Nowym Roku, żeby spełniły się Wasze marzenia, żebyście wytrwali w postanowieniach i żeby uśmiech nie znikał z Waszych twarzy!Z okazji Nowego Roku przygotowałam świąteczno-noworoczne kruche
ciasteczka, które sprawdzą się tak naprawdę i bez okazji ;) Są pysznie chrupiące, a
kisiel dodaje im dyskretnej, leciutko kwaskowatej nutki.Składniki (na ok. 3 blaszki
ciastek):- 3 szklanki
mąki- 200 gramów
masła- 0,5 szklanki
cukru- 1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią lub ekstraktu
waniliowego*- 1
jajko- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 2
torebki kisielu o smaku
poziomkowym Winiary (bez
cukru)**- szczypta
soli- opcjonalnie:
cukier puder do posypania lub
pisaki cukrowe do dekoracji* ja akurat użyłam naturalnego ekstraktu
waniliowego** może być inny smak -
cytrynowy,
wiśniowy itp.Przygotowanie:1.
Mąkę posiekaj z
masłem, dodaj
cukier, ekstrakt lub
cukier waniliowy.,
kisiele,
proszek do pieczenia, szczyptę
soli i
jajko. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.2. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 centymetra, wycinaj
ciasteczka i układaj na blaszce.3. Piecz do momentu, aż ładnie się zarumienią (ok. 12 - 15 minut) w temperaturze 180 stopni.4. Posyp
cukrem pudrem lub dowolnie udekoruj.Odwiedź też funpage: