Wykonanie
Jeżeli szukasz przepisu na
sałatkę, który jest szybki w wykonaniu, tani a zarazem oryginalny, to ta
sałatka jest strzałem w 10. Nie często
jada się sałatki z tym
makaronem a już na pewno nie z
ogórkami w roli głównej. Im więcej rodzajów
ogórków, tym lepiej (głęboko kwaszone mogą tu się nie sprawdzić -
sałatka ma być przede wszystkim delikatna w smaku). Dodałam
ogórki zielone,
ogórki małosolne i
korniszony. No i trochę
kukurydzy oraz
kopru, by wzbogacić smak. Co wyszło? Pożywna, delikatna i bardzo smaczna
sałatka, którą wszyscy domownicy bardzo chwalili i z pewnością zagości u nas jeszcze nie raz.
Przepis własny.Składniki:1 opakowanie
makaronu spaghetti (kupiłam jeden z najtańszych, by zbyt mocno nie zgrubiał, miałam 3/4 durszlaka po ugotowaniu)2
ogórki zielone szklarniowe2
ogórki małosolne2
ogórki korniszony - z zalewy octowejpuszka
kukurydzypęczek
koprusłoiczek 400 ml
majonezusól,
pieprz,
olej do gotowania
makaronuWykonanie:
Makaron podzielić na długości na 3-4 części, by nie był aż tak długaśny jak przy wyciąganiu z opakowania. Ugotować go al dente, by był nadal jędrny ale już miękki.
Wodę do gotowania należy posolić by była lekko słona. Odcedzić, obficie przelać zimną
wodą, zostawić do odsączenia.Zielone
ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Korniszony i małosolne także pokroić w kostkę, ale zostawić ze skórką.
Kukurydzę odsączyć a
koper posiekać.Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, doprawić do smaku
pieprzem oraz
solą. Połączyć dokładnie z
majonezem.Ci, którzy liczą kalorię, mogą
sałatkę przygotować z
makaronu pełnoziarnistego oraz
jogurtu zamiast typowych składników. Reszta bez zmian.Pozdrawiam i życzę smacznego :)
Kasia.