Wykonanie
Chaczapuri to jedno z dań narodowych Gruzji.
Dziwne jest dla mnie to, że nie jest popularne w Polsce tak jak włoska pizza, bo danie to jest niesamowicie smaczne. Polacy ( Ci którzy to danie jedli) twierdzą że jest to gruzińska pizza. W chrupiącym cieście zostały zamknięte przepyszne
sery, całość jest mocno
maślana. Jest to skojarzenie dość błędne, jeżeli patrzeć na to z perspektywy kuchni gruzińskiej. Dosłownie tłumacząc jest to
chleb z
serem. Gruzini nie pieką typowego
chleba dla naszej kuchni, ich
chleb a nasz to dwa zupełnie inne wypieki.Przepis jaki Wam pokazuję, to przepis na ciasto na bazie
sody oczyszczonej. Nie trzeba czekać aż wyrośnie i całość bardzo sprawnie można przygotować. Dodatkowo jest niezwykle plastyczne.
Daje się cienko rozwałkować, a to
daje nam gwarancję sukcesu. Nie może po prostu, nie może się nie udać :) W tym daniu to rzecz pierwszorzędna - im cieńsze ciasto tym lepsze Chaczapuri. Do Chaczapuri najczęściej
daje się
ser podpuszkowy, ale każda gospodyni domowa robi to danie według własnego przepisu. Powstało mnóstwo odmian tego dania, różniących się składem ciasta (najczęściej spotkać można
drożdżowe), wnętrza (
mozzarella, mieszanki
serów,
ser i
ziemniaki), rodzaju wypiekania (patelnia, piec, piekarnik). To tak jak z naszym bigosem - ile domów tyle rożnych przepisów :)Chaczapuri- przepis własny.Składniki na 5 placków:60 dag
mąki pszennej 450szklanka
wody mocno gazowanejpłaska łyżeczka
sody oczyszczonejpłaska łyżeczka
soli2
jajkapłaska łyżeczka
octu2 łyżki
śmietany 12%Farsz:30 dag
sera żółtego, ważne by był to
ser dość miękki np. Goudakostka
mozzarelli - około 30 dag
ricotta - 30 dagpłaska łyżeczka
soliszczypta
ostrej papryki,
pieprzu ziołowegokopiasta łyżka
masłaMożna dać ulubione
przyprawy do farszu, powinien on być wyrazisty w smaku, wręcz pikantny.
Masła mozna dać nawet pół kostki na kilogram
sera, jeżeli korzysta się z
sera bardzo suchego.Dodatkowo:
Masło do posmarowania wierzchu, po usmażeniu.Wykonanie:
Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Białe sery odsączyć z nadmiaru
wody.
Ricottę rozkruszyć, natomiast
mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do
serów dodać
przyprawy oraz
masło, wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na 5 równych części.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużym naczyniu, zaczynając suchymi a kończąc mokrymi. Wyrobić. Ciasto powinno być lepkie i ciągnące się ale gęste.Z ciasta urywać kawałki (tak duże, by było ich 5 sztuk). Kłaść na omączoną stolnicę. Rozpłaszczyć nieco dłońmi, jednak nie posypywać ich
mąką ze strony zewnętrznej, na której będziemy układać
ser. Na ciasto położyć kulkę
sera i ....

... zawinąć
ser ciastem tworząc sakiewkę. Teraz całą "kulkę" posypać
mąką, by powierzchnia była matowa, po czym....

... rozpłaszczyć dłońmi kulkę na zgrabny placek. Można pomóc sobie wałkiem. Jest to najbardziej przyjemna część z całego przygotowania, kulka jest niezwykle plastyczna, niczym plastelina. Wielkość dostosować do patelni na której placek będzie smażony. Im większa, tym lepiej.

Następnie rozgrzać patelnię. SUCHĄ! Nie używamy ani grama tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię kłaść chaczapuri (nadmiar
mąki strząsnąć z ciasta), smażyć najpierw z jednej strony 3-4 minuty aż powierzchnia
zrobi się mocno brązowa, niemal przypalona, zaglądać co jakiś czas pod ciasto. Następnie przewrócić i mocno zrumienić z drugiej strony. Można przykryć patelnię pokrywką. Jeżeli podczas smażenia ciasto zacznie się wybrzuszać, należy zrobić dziurkę z
boku ciasta i powietrze uwolnić uciskając wierzch łyżką.
Ser zaczyna parować i chce uwolnić
wodę, stąd ten efekt. Część Gruzinek podobno zostawia tunel w cieście by para sama schodziła, jednak łatwiej jest po prostu naciąć i nacisnąć placek podczas smażenia.Gorące Chaczapuri smarować
masłem i kroić tak jak pizze. Jeżeli już spróbujesz raz, to jestem pewna, że za każdym kolejnym będziesz miksować nie tylko
sery, ale i
pieczarki, może
szynkę... Może powstanie z tego zamknięta pizza? :) Hmmmm..... muszę spróbować :)

Smacznego, pozdrawiam cieplutko,
Kasia :)