Wykonanie
Za gołąbki zabierałam się już od dawna, ale ciągle coś mi przeszkadzało żeby je zrobić. Raz kupiłam prawie wszystkie składniki, ale zapomniałam o
kapuście. Wtedy powstały przepyszne
papryki nadziewane . Wczoraj udało się :) Lubię gołąbki w
kapuście włoskiej, jest ona na tyle miękka, że nie trzeba jej zbytnio gotować, a wystarczy tylko podpiec. Przygotowanie ich zajęło mi 30 minut plus czas pieczenia, więc nie jest to danie pracochłonne. Podałam z sosem
śmietanowym, były tak pyszne, że prawie połowę zjadłam sama na obiado-kolację. Polecam

SKŁADNIKI:
kapusta włoska 1 główka
pieczarki 400 g
ryż 1 torebka
mięso mielone 250 g
sól pieprz do smaku
jajko 1 sztkucharek lub warzywko 1 łyżka
śmietana do zup i
sosów 50 ml
masło 1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:Z
kapusty odciąć liście, lekko obgotować w osolonej wodzie, następnie odstawić do ostygnięcia.
Pieczarki oczyścić i pokroić, ale niezbyt drobno. Dobrze obsmażyć na roztopionym
maśle, pod koniec doprawić
solą i
pieprzem. Do miski przełożyć
mięso mielone – u mnie wieprzowe. Dodać ugotowany i studzony
ryż,
pieczarki oraz
jajko. Dodać
sól,
pieprz, odrobinę
oleju. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Przygotowany farsz nakładać na liście
kapusty i zawijać. Układać w żaroodpornym naczyniu. Podlać ciepłą
wodą, tak do połowy wysokości gołąbków. Z wierzchu posypać warzywkiem lub kucharkiem. Przykryć kilkoma liśćmi i piec 30 minut w 170 stopniach, następnie ściągnąć liście, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec ok 20-25 minut w zależności od wielkości gołąbków. Do powstałego sosu z pieczenia dodać
śmietanę, polewać gołąbki. Smacznego:)