Wykonanie
Obiad robiony w pośpiechu, za późno zaczęłam, a mimo to zdążyłam ;) Takie
papryki wyszły doskonałe. Dla mnie była wersja bez
mięsa, jeżeli ktoś nie przepada.

Potrzebne składniki:4 średniej wielkości
papryki1
jajkokawałek
sera żółtego15 dag
pieczarekłyżka
masłasól,
pieprz20 dag
mięsa mielonego1 torebka
ryżuSposób wykonania:
Wodę zagotowujemy, wkładamy torebkę
ryżu, solimy i gotujemy ok. 10 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.
Pieczarki trzemy na tarce, przesmażamy na łyżce
masła do czasu aż
woda się wysmaży.
Paprykom odkrawamy wierzch, wydrążamy gniazda nasienne.W misce mieszamy
ryż, przesmażone
pieczarki,
mięso mielone. Solimy i
pieprzymy do smaku. Dodajemy trochę
startego sera. Wbijamy
jajko, mieszamy.Nakładamy farsz do
papryk. Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 35 min. w 180 st.
Potem posypujemy startym
żółtym serem i pieczemy jeszcze ok. 10 min., żeby
papryki były miękkie. Przykrywamy wierzchami.Smacznego !