ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami.

Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami.

nazwa

Wykonanie

Obiad robiony w pośpiechu, za późno zaczęłam, a mimo to zdążyłam ;) Takie papryki wyszły doskonałe. Dla mnie była wersja bez mięsa, jeżeli ktoś nie przepada.
Potrzebne składniki:
4 średniej wielkości papryki
1 jajko
kawałek sera żółtego
15 dag pieczarek
łyżka masła
sól, pieprz
20 dag mięsa mielonego
1 torebka ryżu
Sposób wykonania:
Wodę zagotowujemy, wkładamy torebkę ryżu, solimy i gotujemy ok. 10 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. Pieczarki trzemy na tarce, przesmażamy na łyżce masła do czasu aż woda się wysmaży.
Paprykom odkrawamy wierzch, wydrążamy gniazda nasienne.
W misce mieszamy ryż, przesmażone pieczarki, mięso mielone. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy trochę startego sera. Wbijamy jajko, mieszamy.
Nakładamy farsz do papryk. Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 35 min. w 180 st. Potem posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze ok. 10 min., żeby papryki były miękkie. Przykrywamy wierzchami.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/09/papryka-faszerowana-miesem-mielonym-i.html