Wykonanie
Ten przepis leżakował sobie dwa lata, żeby doczekać się realizacji. Zabierałam się za niego już w ubiegłym roku ale nic z tego nie wyszło. Udało się dopiero teraz. Jest to fantastyczne połączenie smaków i oczywiście teraz żałuję, żę tak długo czekałam. Masa serowa jest po prostu rewelacyjna a w połączeniu z masą
mięsną daje niesamowity efekt. Smakowała mi zarówno na ciepło jak i na zimno. Następnym razem zmniejszyłabym
grzyby do 25 dag bo tak mi tej masy dużo wyszło, że przy zwijaniu rolada mi nieco pękła. Na szczęście podczas zapiekania, mocno ściśnięta folią aluminiową, przyjęła właściwą formę i się nie rozpadła. Bardzo Was zachęcam do zrobienia tej rolady. Nie czekajcie tak długo jak ja, żeby się przekonać o jej wspaniałym smaku.

ŹródłoSkładniki:30 dag
żółtego sera20 dag
majonezu3 całe
jajka0,5 kg
mięsa mielonego0,5 kg
pieczarek2
cebulemasłowegeta,
pieprz,
papryka mielona
Ser zetrzeć na dużych oczkach, dodać
majonez,
jajka; wymieszać i wylać na formę o wymiarach 35 x 25 wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną natłuszczonym papierem. Piec przez 30 min. Gdy ostygnie wyjąć i zdjąć papier. Przygotować farsz: usmażyć
cebule na
maśle, dodać pokrojone
pieczarki i smażyć aż
woda wyparuje. Gdy ostygną zmielić, połączyć z
mięsem mielonym i doprawić. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na upieczony placek
serowy i zawinąć w roladę na foli aluminiowej. Wierzch posypać
wegetą, zawinąć folią i piec 30 minut.Smacznego:)