Wykonanie

Słone, kruche
krakersy, a ciasta nie trzeba schładzać przez rozwałkowaniem. Robi się je migiem, a jeszcze szybciej znikają :)
Ciasteczka-brzuchacze, w piekarniku rosną im brzuszki. Powietrzne. Przez to po upieczeniu
krakersy są bardzo, bardzo delikatne i, jakby to powiedzieć?, w środku „porozwarstwiane” na cienkie
płatki.Wariacja na temat
krakersów z
curry z książki Pieczone specjały.

Składniki:100 g miękkiego
masła,100 g
mąki pszennej,1 łyżeczka
soli,szczypta
pieprzu,1czubata łyżka mielonej
słodkiej papryki,pół łyżeczki ostrej mielonej
papryki, ewentualnie
chilli,po 100 g dwóch rodzajów
startego sera żółtego (razem 200g): jeden twardy, o
ostrym i wyrazistym smaku, drugi może być łagodniejszy lub
orzechowyPrzepis:1. Wyłóż dwie duże blachy papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 o C.2. Przesiej do miski
sól i
mąkę. Dosyp
paprykę i oba gatunki
sera. Dodaj
masło. Rozetrzyj wszystko palcami tak, żeby powstały okruszki (jak na kruszonkę), po czym wyrób gładkie ciasto.3. Rozwałkuj je na oprószonej
mąką stolnicy lub blacie. Foremkami powycinaj
ciasteczka, o takich kształtach, jakie lubisz. Mogą być większe lub mniejsze, jednak musisz pamiętać, że wtedy trzeba je odpowiednio dłużej lub krócej piec – minutę mniej lub więcej.4. Wycięte
krakersy poukładaj na blachach i wstaw do piekarnika na 10-15 minut, aż nabiorą złocistej barwy. Nie piecz ich dłużej niż potrzeba, bo się przypalą.