ßßß Cookit - przepis na Bezy z wiórkami kokosowymi

Bezy z wiórkami kokosowymi

nazwa

Wykonanie

Bezy trochę inne niż tradycyjne, bo kokosowe. Zrobione jako prezent dla J., z którą nie widziałam się całe wieki. Miesiąc? 2 miesiące? To nawet więcej niż wieki! Jest coś niesamowitego w sprawianiu małych radości i prezentów zupełnie bez okazji :)
Składniki:
wiórki kokosowe - 200g
cukier - 200g
białka - 5
sól - duża szczypta
cukier waniliowy - pół torebki
esencja migdałowa - kilka kropli
cynamon - duża szczypta
Przygotowanie:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli małymi porcjami zwykły cukier z cukrem waniliowym. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać wiórki kokosowe, aromat migdałowy i cynamon, i bardzo delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną łyżeczką nabierać masę, a drugą zgarniać na papier formując ciasteczka. W przypadku tych bez wyciskanie ich przez szprycę jest dość trudne i nie bardzo wychodzi, lepsze efekty daje system dwułyżeczkowy. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 130°C, broń Boże dłużej :) Kokosanki powinny mieć jasny kolor i być miękkie w środku.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/bezy-z-wiorkami-kokosowymi_02.html