Wykonanie
Bezy trochę inne niż tradycyjne, bo
kokosowe. Zrobione jako prezent dla J., z którą nie widziałam się całe
wieki. Miesiąc? 2 miesiące? To nawet więcej niż
wieki! Jest coś niesamowitego w sprawianiu małych radości i prezentów zupełnie bez okazji :)Składniki:
wiórki kokosowe - 200g
cukier - 200g
białka - 5
sól - duża szczypta
cukier waniliowy - pół
torebkiesencja migdałowa - kilka kropli
cynamon - duża szczyptaPrzygotowanie:
Białka z dodatkiem
soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli małymi porcjami zwykły
cukier z
cukrem waniliowym. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się
cukru. Następnie dodać
wiórki kokosowe,
aromat migdałowy i
cynamon, i bardzo delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną łyżeczką nabierać masę, a drugą zgarniać na papier formując
ciasteczka. W przypadku tych bez wyciskanie ich przez szprycę jest dość trudne i nie bardzo wychodzi, lepsze efekty
daje system dwułyżeczkowy. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 130°C,
broń Boże dłużej :) Kokosanki powinny
mieć jasny kolor i być miękkie w środku.