Wykonanie

Królowa
kasz w wersji słodko-słonej. Do dzisiejszego przepisu wykorzystałam pieczone
ziemniaki, ale spokojnie można się bez nich obejść (szczególnie, jeśli przygotowujemy
kaszę rano, na śniadanie). Jeśli nie macie w planach pieczenia ciasta czy czegokolwiek innego w piekarniku, nie rozgrzewajcie go specjalnie na
ziemniaki - to niezbyt ekonomiczne :)Składniki (4 porcje):2 małe lub 1 duży słodki
ziemniak + łyżeczka
oleju2 łyżki pestek dyni200 g
kaszy jaglanejgarść
rodzynek50 g posiekanych
pistacji1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
majerankusól,
pieprzDo podania:
sok z cytrynynatka pietruszkioliwa/olej1.
Kaszę jaglaną wypłucz 2-3
razy i ugotuj na sypko.2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Ziemniaki pokrój na kilka części, następnie posmaruj
olejem, dopraw
solą i
pieprzem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20-25 minut, aż zmiękną.3. Ugotowaną, jeszcze ciepłą
kaszę połącz z
rodzynkami,
pistacjami,
pestkami dyni i
ziemniakami. Dodaj
przyprawy i wymieszaj.4. Przed podaniem posyp
natką pietruszki, polej odrobiną
oleju i
skrop sokiem z cytryny.Energia (1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik425 kcal12 , 7 g17 g60 g5 , 5 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)21 , 25 %25 , 4 %24 %22 %22 %
