Wykonanie
FacebookGoogle+InstagramWspolpraca

Standardowo w niedzielę w
polskich domach na pierwsze danie
jada się rosół, a w poniedziałek hmm
pomidorową ?!Ja postanowiłam, że dziś wykorzystam rosół do sporządzenia bardzo szybkiej zupy szpinakowej z kluskami lanymi z
mąki z pełnego przemiału.Kilka słów o
szpinaku:-Ma działanie przeciwutleniające.-Jest warzywem niskokalorcznym, 100g dostarcza jedynie 16 kcal-Zawiera :żelazo biorące udział w produkcji czerwonych krwinek,magnez wpływajacy korzystnie na układ nerwowy ,potas obniżajacy ciśnienie tętnicze
krwi,kwas foliowy zapobiegający powstawaniu wad cewy nerwowej
płodu.Składniki:
Bulion z rosołu-600ml
Szpinak mrożony- 200g
Czosnek- 1 ząbek
Jajko- 1 sztuka
Mąka z pełnego przemiału- 2 łyżki
sól- szczyptaPrzepis:
Szpinak rozmrozić i dodać do rosołu.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Mąkę wymieszać z
jajkiem i
solą . Kluski wlewać do wrzącej
wody i gotować około minuty. Po tym czasie należy je wyjąć z
wody za pomocą cedzaka.Gdy się zagotuje rosół to należy dodać
czosnek i kluski.Kluski wystarczą na 2 porcje zupy.Jedna porcja dostarcza:B-25 g T-12 g W- 11g E- 228 kcal WW- 1

LegendaB -
białkoT - tłuszczeW - węglowodanyE - energiaWW - Wymiennik węglowodanowyŁączna liczba wyświetleńPartnerstwoO mnieMarzena

D ietetyczka starająca się przygotowywać potrawy zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, smakosz słodkich wypieków, lubiący spędzać czas odkrywając nowe smaki.W mojej kuchni można poczuć zarówno zapachy potraw dietetycznych jak i niedietetycznych.Chciałabym się z Państwem dzielić pomysłami na zdrowe i smaczne potrawy oraz udowodnić, że prawidłowe odżywianie może być proste i przyjemne.Od jakiegoś czasu na blogu nie znajdziecie
cukru i białej
mąki, które na stałe wyeliminowałam ze swojej kuchni/diety ;)Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Kontakt:E-mail:
[email protected]