ßßß
Standardowo w niedzielę w polskich domach na pierwsze danie jada się rosół, a w poniedziałek hmm pomidorową ?!Ja postanowiłam, że dziś wykorzystam rosół do sporządzenia bardzo szybkiej zupy szpinakowej z kluskami lanymi z mąki z pełnego przemiału.Kilka słów o szpinaku:-Ma działanie przeciwutleniające.-Jest warzywem niskokalorcznym, 100g dostarcza jedynie 16 kcal-Zawiera :żelazo biorące udział w produkcji czerwonych krwinek,magnez wpływajacy korzystnie na układ nerwowy ,potas obniżajacy ciśnienie tętnicze krwi,kwas foliowy zapobiegający powstawaniu wad cewy nerwowej płodu.Składniki:Bulion z rosołu-600mlSzpinak mrożony- 200gCzosnek- 1 ząbekJajko- 1 sztukaMąka z pełnego przemiału- 2 łyżkisól- szczyptaPrzepis:Szpinak rozmrozić i dodać do rosołu. Czosnek przecisnąć przez praskę.Mąkę wymieszać z jajkiem i solą . Kluski wlewać do wrzącej wody i gotować około minuty. Po tym czasie należy je wyjąć z wody za pomocą cedzaka.Gdy się zagotuje rosół to należy dodać czosnek i kluski.Kluski wystarczą na 2 porcje zupy.Jedna porcja dostarcza:B-25 g T-12 g W- 11g E- 228 kcal WW- 1
LegendaB - białkoT - tłuszczeW - węglowodanyE - energiaWW - Wymiennik węglowodanowyŁączna liczba wyświetleńPartnerstwoO mnieMarzena
D ietetyczka starająca się przygotowywać potrawy zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, smakosz słodkich wypieków, lubiący spędzać czas odkrywając nowe smaki.W mojej kuchni można poczuć zarówno zapachy potraw dietetycznych jak i niedietetycznych.Chciałabym się z Państwem dzielić pomysłami na zdrowe i smaczne potrawy oraz udowodnić, że prawidłowe odżywianie może być proste i przyjemne.Od jakiegoś czasu na blogu nie znajdziecie cukru i białej mąki, które na stałe wyeliminowałam ze swojej kuchni/diety ;)Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Kontakt:E-mail: [email protected]