Wykonanie
Od dawna chciałam spróbować ciasta
marchewkowego, zastanawiało mnie czy jest wyczuwalny smak
marchewki, ku mojemu zaskoczeniu w ogóle jej nie czuć oprócz lekkiego posmaku w polewie spowodowanego zawartością soku marchwiowego. To delikatne i aromatyczne ciasto wykonałam na blaszce o wymiarach 22*31,5 :)W przepisie wzorowałam się
ciastem z kulinarnyblog.pl-klikSkładniki:
Marchew- 0,5 kg
Mąka- 260g (2 szklanki)
Soda oczyszczona- 2 łyżeczki
Cynamon- 2,5 łyżeczki
Olej- 5o ml (5 łyżek)
Jajka- 280g (4 sztuki)
Cukier- 150g (3/4 szklanki)
Cukier wanilinowy- 1/2 łyżeczkiMasa:Sok marchwiowy- 450ml
Budyń waniliowy/
śmietankowyGalaretka pomarańczowaPrzepis :
1 . Do miski wsypujemy
mąkę,
sodę oczyszczoną i
cynamon, wszystko razem mieszamy.
Jajka ucieramy z
cukrem, dodajemy
olej, suche składniki i miksujemy. Suchą masę wsypujemy do masy jajecznej i mieszamy, aż do połączenia mas.2 .
Marchew ścieramy na tarce (ja używam grubych oczek) i łączymy z
ciastem delikanie mieszając.
3 . Blachę prostokątną wykładamy papierem i wlewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni celcjusza.4 .
Budyń waniliowy rozpuszczamy w 200ml soku marchwiowego, pozostałe zagotowujemy i wlewamy rozpuszczony
budyń. Masę mieszamy energicznie, następnie odstawiamy z gazu i łączymy ze sproszkowaną
galaretką. Powierzchnię ciasta smarujemy masą marchwiową.Smacznego !Jeden kawałek (77g) dostarcza :B-2 g T-3 , 5 g W-19 g E- 125 kcal WW- 2W 100g ciasta zawarte jest:B-3 , 7 g T-4 , 5 g W-24 , 7 g E- 161 , 7 kcal WW- 2 , 5