ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z ziemniakami

Zapiekanka z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Zapiekanka tak naprawdę z tego co było, co znalazłam w lodówce. Dobry sposób na pozbycie się resztek jedzenia, z obiadu dnia poprzedniego, lub na zrobienie porządku w lodówce :)
To danie raczej nie należy do tych, które ładnie się prezentuje, ale bardzo dobrze smakuje.
Zapiekankę zrobić możemy z dowolnych składników, w tym przypadku nie ogranicza nas nic. Również jeśli chodzi o ich ilość to jest ona jak najbardziej dowolna.
Dlatego też ja nie będę dzisiaj podawała Wam idealnej, dokładnej ilości składników. Zapiekanka powstała właśnie w wyniku tzw. czyszczenia lodówki, więc było w niej wszystko i nic.
Do zapiekanki możemy użyć surowych ziemniaków, lub ugotowanych. Ja jednak zawsze robię z surowych, pokrojonych w plastry, bo lubię zapiekanki z takimi lekko twardymi ziemniakami, a nie z ” ciapowatymi „, ale można oczywiście zrobić ją nawet z ugotowanymi, utłuczonymi ( np. z obiadu ), albo z makaronem :)
Składniki:
– kilka ziemniaków pokrojonych w plastry
– 500g mięsa mielonego
– mała puszka kukurydzy
– mały brokuł ( podgotowany wcześniej około 5 minut )
– 2 cebule pokrojone w plastry
– kilka pieczarek
– 4 ogórki konserwowe
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 garście startego sera żółtego
– 1 jajko
– pół szklanki śmietany
– trochę mleka
sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do ziemniaków
Przygotowanie:
* Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, bądź olejem.
* Mięso mielone podsmażamy na patelni, przyprawiając solą i pieprzem.
* Wszystko układamy warstwami, na przemian i tylko od nas zależy w jakiej kolejności to zrobimy. Ja zaczęłam od ziemniaków na dnie, posypałam je przyprawą do ziemniaków, a potem kolejno: podsmażone mięso mielone, cebula pokrojona w plastry, puszka kukurydzy, znowu ziemniaki i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Teraz pieczarki pokrojone w plasterki, ogórki konserwowe w plasterki i brokuł podzielony na małe różyczki.
* W miseczce mieszamy ze sobą koncentrat, śmietanę, mleko, jajko i ser żółty. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie łączymy ze sobą.
* Powstałą mieszanką polewamy zapiekankę na całej powierzchni i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180st. ). Pieczemy do uzyskania odpowiedniej, oczekiwanej miękkości warzyw.
dania z makaronem
Zapiekanka niestety nie doczekała się zdjęć po wyjęciu z piekarnika :)
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/zapiekanka