Wykonanie
Zapiekanka tak naprawdę z tego co było, co znalazłam w lodówce. Dobry sposób na pozbycie się resztek jedzenia, z obiadu dnia poprzedniego, lub na zrobienie porządku w lodówce :)To danie raczej nie należy do tych, które ładnie się prezentuje, ale bardzo dobrze smakuje.Zapiekankę zrobić możemy z dowolnych składników, w tym przypadku nie ogranicza nas nic. Również jeśli chodzi o ich ilość to jest ona jak najbardziej dowolna.Dlatego też ja nie
będę dzisiaj podawała Wam idealnej, dokładnej ilości składników. Zapiekanka powstała właśnie w wyniku tzw. czyszczenia lodówki, więc było w niej wszystko i nic.Do zapiekanki możemy użyć surowych
ziemniaków, lub ugotowanych. Ja jednak zawsze robię z surowych, pokrojonych w plastry, bo lubię zapiekanki z takimi lekko twardymi
ziemniakami, a nie z ” ciapowatymi „, ale można oczywiście zrobić ją nawet z ugotowanymi, utłuczonymi ( np. z obiadu ), albo z
makaronem :)Składniki:– kilka
ziemniaków pokrojonych w plastry– 500g
mięsa mielonego– mała puszka
kukurydzy– mały
brokuł ( podgotowany wcześniej około 5 minut )– 2
cebule pokrojone w plastry– kilka
pieczarek– 4
ogórki konserwowe– 3 łyżki
koncentratu pomidorowego– 2 garście
startego sera żółtego– 1
jajko– pół szklanki
śmietany– trochę
mleka–
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
przyprawa do ziemniakówPrzygotowanie:* Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem, bądź
olejem.*
Mięso mielone podsmażamy na patelni, przyprawiając
solą i
pieprzem.* Wszystko układamy warstwami, na przemian i tylko od nas zależy w jakiej kolejności to zrobimy. Ja zaczęłam od
ziemniaków na dnie, posypałam je
przyprawą do ziemniaków, a
potem kolejno: podsmażone
mięso mielone,
cebula pokrojona w plastry, puszka
kukurydzy, znowu
ziemniaki i posypujemy
przyprawą do ziemniaków. Teraz
pieczarki pokrojone w plasterki,
ogórki konserwowe w plasterki i
brokuł podzielony na małe różyczki.* W miseczce mieszamy ze sobą koncentrat,
śmietanę,
mleko,
jajko i
ser żółty. Doprawiamy
solą i
pieprzem, dokładnie łączymy ze sobą.* Powstałą mieszanką polewamy zapiekankę na całej powierzchni i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180st. ). Pieczemy do uzyskania odpowiedniej, oczekiwanej miękkości warzyw.dania z
makaronemZapiekanka niestety nie doczekała się zdjęć po wyjęciu z piekarnika :)Kategorie: