Wykonanie

Składniki:
Biszkopt200 g zmielonych
orzechów lasowych7
jajek (
białka i
żółtka oddzielnie)3/4 szklanki
cukru pudru2 kopiaste łyżki
mąki ziemniaczanej6 łyżek
kaszy mannyŚmietanka500ml
śmietanki 30 %3 łyżki
cukru pudru1,5 łyżki
żelatyny1,5 łyżki
cukru waniliowegoJabłka4-5 dużych
jabłek5 łyżki
cukru2,5 łyżki
soku z cytrynycynamonPrzygotowanie:
BiszkoptNastawiamy piekarnika na 170°C.W misce mieszamy ze sobą mielone
orzechy,
kaszę manną i
mąkę ziemniaczaną.Do jednej miski dajemy
białka i ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce ucieramy
żółtka z
cukrem pudrem, na jasnożółtą masę.Do masy z
żółtek dodajemy mieszankę
orzechową i delikatnie mieszamy.Masę jajeczno-
orzechową dodajemy po jednej łyżce do ubitych
białek i bardzo delikatnie mieszamy by masa nie opadła.Masę przelewamy do blachy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.Pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka).Upieczony
biszkopt zostawiamy w blaszce do całkowitego ostudzenia, a następnie wyjmujemy i kroimy na równe 2 blaty.
JabłkaJabłka obieramy i kroimy w kostkę. Skrapiamy
sokiem z cytryny, dodajemy
cukier,
przyprawy i mieszamy.Tak przygotowane podsmażamy przez ok. 5 minut na patelni, aż zmiękną. Studzimy.
ŚmietankaŻelatynę rozpuszczamy w odrobinie
wody.Schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym.Pod koniec ubijania
śmietanki wlewamy do niej rozpuszczoną
żelatynę i dokładnie mieszamy.Do formy wkładamy jeden blat, na niego przekładamy przestudzone
jabłka, wyrównujemy.Na
jabłka przekładamy połowę masy śmietankowej, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem.Na wierzch dajemy pozostałą masę
śmietankową, wyrównujemy i gotowy tort wkładamy do lodówki na minimum godzinę.Wierzch dekorujemy mielonymi
orzechami.


źródło przepisuKategorie: