ßßß Cookit - przepis na Tort orzechowy z jabłkami

Tort orzechowy z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Biszkopt
200 g zmielonych orzechów lasowych
7 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
3/4 szklanki cukru pudru
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek kaszy manny
Śmietanka
500ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
1,5 łyżki cukru waniliowego
Jabłka
4-5 dużych jabłek
5 łyżki cukru
2,5 łyżki soku z cytryny
cynamon
Przygotowanie:
Biszkopt
Nastawiamy piekarnika na 170°C.
W misce mieszamy ze sobą mielone orzechy, kaszę manną i mąkę ziemniaczaną.
Do jednej miski dajemy białka i ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, na jasnożółtą masę.
Do masy z żółtek dodajemy mieszankę orzechową i delikatnie mieszamy.
Masę jajeczno-orzechową dodajemy po jednej łyżce do ubitych białek i bardzo delikatnie mieszamy by masa nie opadła.
Masę przelewamy do blachy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt zostawiamy w blaszce do całkowitego ostudzenia, a następnie wyjmujemy i kroimy na równe 2 blaty.
Jabłka
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, przyprawy i mieszamy.
Tak przygotowane podsmażamy przez ok. 5 minut na patelni, aż zmiękną. Studzimy.
Śmietanka
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Pod koniec ubijania śmietanki wlewamy do niej rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
Do formy wkładamy jeden blat, na niego przekładamy przestudzone jabłka, wyrównujemy.
Na jabłka przekładamy połowę masy śmietankowej, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem.
Na wierzch dajemy pozostałą masę śmietankową, wyrównujemy i gotowy tort wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Wierzch dekorujemy mielonymi orzechami.
źródło przepisu
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/tort-orzechowy-z-jablkami