ßßß
Składniki:Biszkopt200 g zmielonych orzechów lasowych7 jajek (białka i żółtka oddzielnie)3/4 szklanki cukru pudru2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej6 łyżek kaszy mannyŚmietanka500ml śmietanki 30 %3 łyżki cukru pudru1,5 łyżki żelatyny1,5 łyżki cukru waniliowegoJabłka4-5 dużych jabłek5 łyżki cukru2,5 łyżki soku z cytrynycynamonPrzygotowanie:BiszkoptNastawiamy piekarnika na 170°C.W misce mieszamy ze sobą mielone orzechy, kaszę manną i mąkę ziemniaczaną.Do jednej miski dajemy białka i ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, na jasnożółtą masę.Do masy z żółtek dodajemy mieszankę orzechową i delikatnie mieszamy.Masę jajeczno-orzechową dodajemy po jednej łyżce do ubitych białek i bardzo delikatnie mieszamy by masa nie opadła.Masę przelewamy do blachy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.Pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka).Upieczony biszkopt zostawiamy w blaszce do całkowitego ostudzenia, a następnie wyjmujemy i kroimy na równe 2 blaty.JabłkaJabłka obieramy i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, przyprawy i mieszamy.Tak przygotowane podsmażamy przez ok. 5 minut na patelni, aż zmiękną. Studzimy.ŚmietankaŻelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Pod koniec ubijania śmietanki wlewamy do niej rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.Do formy wkładamy jeden blat, na niego przekładamy przestudzone jabłka, wyrównujemy.Na jabłka przekładamy połowę masy śmietankowej, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem.Na wierzch dajemy pozostałą masę śmietankową, wyrównujemy i gotowy tort wkładamy do lodówki na minimum godzinę.Wierzch dekorujemy mielonymi orzechami.
źródło przepisuKategorie: