Wykonanie
Długo szukałam idealnego przepisu na placki ziemniaczane, bo albo były za miękkie i nie chrupiące, albo się rozwalały, albo smak nie taki…I w końcu znalazłam :) Te z kuchni Lidla są wspaniałe ! Proporcje idealne i w jedzeniu takie jakie być powinny – chrupiące z wierzchu, a miękkie i aromatyczne w środku.Ten przepis zostanie ze mną już na zawsze i to właśnie jego
będę przekazywała swoim dzieciom :)Link do oryginału :)Składniki:1 kg
ziemniaków6 łyżek
mąki2
jajka2
cebulełyżka
ziół prowansalskich ( w oryginale był suszony
rozmaryn i
tymianek )
sól,
pieprzPrzygotowanie:Obrane
ziemniaki ścieramy razem z
cebulą na tarce o drobnych oczkach.Dodajemy
mąkę,
jajka i
przyprawy. Mieszamy do połączenia się ze sobą całości.Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany
olej, tworząc niewielkie placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor.Podawać możemy już jak lubimy :)Ze
śmietaną, z sosem, gulaszem, lub samym
cukrem :)
Kategorie: