ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane, bardzo chrupiące

Placki ziemniaczane, bardzo chrupiące

nazwa

Wykonanie

Długo szukałam idealnego przepisu na placki ziemniaczane, bo albo były za miękkie i nie chrupiące, albo się rozwalały, albo smak nie taki…
I w końcu znalazłam :) Te z kuchni Lidla są wspaniałe ! Proporcje idealne i w jedzeniu takie jakie być powinny – chrupiące z wierzchu, a miękkie i aromatyczne w środku.
Ten przepis zostanie ze mną już na zawsze i to właśnie jego będę przekazywała swoim dzieciom :)
Link do oryginału :)
Składniki:
1 kg ziemniaków
6 łyżek mąki
2 jajka
2 cebule
łyżka ziół prowansalskich ( w oryginale był suszony rozmaryn i tymianek )
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieramy razem z cebulą na tarce o drobnych oczkach.
Dodajemy mąkę, jajka i przyprawy. Mieszamy do połączenia się ze sobą całości.
Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany olej, tworząc niewielkie placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podawać możemy już jak lubimy :)
Ze śmietaną, z sosem, gulaszem, lub samym cukrem :)
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/placki-ziemniaczane-wg-kuchni-lidla