ßßß
Dziś pizza na grubym cieście i zdecydowanie mogę stwierdzić, iż wolę na cienkim :)Składniki:drożdże suszone ( pół paczki )250g mąkipół szklanki mlekaszczypta solipół łyżeczki cukrukiełbasa wędzonapół brokuła1 czerwona cebulaszczypta suszonego czosnkupieprz, sólpomidor z czosnkiem i bazylią Tytka Smakuser żółty3 łyżeczki koncentratu pomidorowegogarść ziół prowansalskichPrzygotowanie:Drożdże wsypujemy do miski razem z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.Po 15 min. do drożdży wsypujemy mąkę z solą i wyrabiamy. Gotowe ciasto odstawiamy jeszcze na chwilę na bok ( ja w tym czasie pokroiłam sobie składniki, a brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy chwilę ).Ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę.Smarujemy ciasto koncentratem pomidorowym, posypujemy połową sera żółtego i układamy kolejno składniki: cebula pokrojoną w piórka, brokuł podzielony na mniejsze różyczki, sól, pieprz, kiełbasa w plasterki, przyprawa Tytki Smaku, garść ziół prowansalskich, czosnek suszony i na wierzch reszta sera żółtego.Pizzę wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na około 20-30 minut.


Kategorie: