Trzeba korzystać z sezonu szparagowegopóki trwa. Tym razem zapraszam na coś szybkiego – zapiekankę ze szparagami.ciasto francuskie/podpłomykpęczek zielonych szparagów100 g sera3-4 pomidory1 cebula5-6 plasterków szynki sezonowanejsól, pieprz, oliwa z oliwek, oreganoCebulę kroimy w kostkę, pomidory w plasterki, a szparagi na kawałki nieco krótsze niż szerokość keksówki. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy rozwałkowane ciasto i zapiekamy 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po tym czasie spód posypujemy serem, nakładamy cebulę, plasterki pomidora, doprawiamy. Na samej górze układamy pokrojone zielone szparagi. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni. Przed podaniem nakładamy na zapiekankę kawałki szynki sezonowanej.