Wykonanie
Już pojawiły się moje ulubione
owoce.
Truskawki, bo o nich
mowa, znane były w starożytności. Kiedy o nich myślę od razu nasuwa mi się obraz z pierwszego animowanego filmu o przygodach Asterixa, w którym porwany przez Rzymian Panoramix, każe przynieść sobie (poza sezonem) właśnie te
owoce.
Mieszkańcy starożytnej Italii sprowadzali dzikie
truskawki (z botanicznego punktu widzenia raczej
poziomki) rosnące w Alpach. Indianie z Ameryki Północnej ucierali
owoce w moździerzach i wyrabiali z nich
truskawkowy chleb. Anglosaskie słowo streoberie używane było już około tysięcznego roku n.e. Polski wyraz
truskawka pochodzi z
języka jidysz od onomatopei trusk opisującej trzask towarzyszący łamaniu gałęzi i liści. Obecnie znany nam
owoc powstał ze skrzyżowania
poziomki wirginijskiej oraz
poziomki chilijskiej – przywiezionej w 1714 przez francuskiego szpiega Amédée-François Frézier (stąd też
owoce te po francusku nazywają się fraise) – przebywającego na misji w
Chile i Peru.Słodkie czerwone
owoce sto dodatek licznych deserów. Jednym z najpopularniejszych są chyba
truskawki a’la Romanow. Został on opracowany przez wybitnego cukiernika
Marie Antoine Carême, który czarował londyńskich i paryskich arystokratów swoimi niezwykłymi cukierniczymi cudami. Deser powstał dla cara Aleksandra I i jest to nic innego jak gniecione
truskawki z
bitą śmietaną i
alkoholem (w zależności od wersji może to być np. dobre stare
Porto albo
likier pomarańczowy). Wszystkim stęsknionym za
słonecznymi owocami proponuję nieco mniej carski pucharek – swojskie
truskawki z
bitą śmietaną.Składniki:500 g
truskawek250 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%40-50 g
cukruPozbywamy się szypułek po czym myjemy i kroimy
truskawki na plasterki. Schłodzoną kremówkę ubijamy z
cukrem. Deser podajemy w pucharkach.Podobne wpisyPiernikowa charlotte russePanna cotta z
galaretką truskawkowąPavlova z
truskawkami i
żurawinąKrem piernikowy
Tarta budyniowa z
truskawkami