Wykonanie
Jednym z ciast, jakie przygotowałam na tegoroczną Wielkanoc był sernik z
orzechami laskowymi. Świetnie pasował do leniwej popołudniowej
kawy w rodzinnym gronie. Ze świątecznymi ciastami zawsze mam drobny kłopot. Zazwyczaj muszą to być rzeczy w miarę neutralne, tak by wszyscy od najstarszych do najmłodszych mogli cieszyć się ich smakiem. Ja jednak lubię eksperymentować i zawsze staram się przemycić do jadłospisu coś oryginalnego. Sernik
miodowy z
orzechami jest bezpiecznym rozwiązaniem, a grubo posiekane
orzechy nadają mu nietypowy wygląd.Spód:180 g
ciastek jasnych80 g
masłaMasło rozpuszczamy w misce, a gdy jest już płynne dodajemy do niego przemielone w blenderze
ciastka. Całość dokładnie mieszamy. Mieszaninę przesypujemy do formy (24 cm x 34 cm) wysmarowanej
masłem.Masa serowa:1000 g
sera do serników200 g
cukru200 g
orzechów laskowych3
jajka3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 duże łyżki
miodu1 łyżka
cynamonuSer,
cukier,
jajka,
mąkę,
miód oraz
cynamon wrzucamy do miski i całość miksujemy mikserem na gładką masę.
Orzechy laskowe grubo siekamy. Masę przelewamy na uprzednio przygotowany spód i posypujemy posiekanymi
orzechami. Sernik pieczemy przez 65-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.