Wykonanie
21 października, 2015 by Magdalena Tomaszewska-BolałekKolejna odsłona rāmenu . Tym razem jest to
makaron na
bulionie wieprzowo-drobiowym.1900 ml
wody200 ml dashi (
bulion rybny)300 g
żeberek wieprzowych (im bardziej kościste tym lepiej)300 g skrzydełek drobiowych2
szalotki8 ząbków
czosnku2 łyżki mirin (słodka sake)500-600 g
makaronu rāmen50-60 ml
sosu sojowegopieczona pierś z
kaczkidymkapaski
glonów noriajitsuke tamago (
jajko marynowane) lub
jajko gotowane na twardo – jeśli lubicieDo garnka wlewamy
wodę i
bulion dashi
czosnek,
szalotkę (
czosnek i
szalotkę możemy wcześniej opalić palnikiem) i
mięso. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień (w międzyczasie zbieramy szum z
mięsa).
Bulion gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 4-6 godzin. Po tym czasie doprawiamy go
sosem sojowym i mirin .
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany
makaron rozkładamy do misek, zalewamy
bulionem. Następnie na wierzchu układamy składniki: plastry pieczonej kaczej piersi,
dymkę i
glony pokrojone w paski.
Podobne wpisyMilmyeon i spotkanie o kuchni koreańskiej podczas III edycji Targów Książki KulinarnejChāshū – japoński
boczek glazurowany
Kake sobaSushi a sprawa polskaMisoshiru – japońska zupa